Re-excisie, weghalen van huid rond litteken van een excisie

Bij een re-excisie halen we de huid rond het litteken van een excisie weg. Dit om de kans dat er kankercellen achterblijven zo klein mogelijk te maken. Ook onderzoeken we of in de weggehaalde huid kankercellen zitten.

Een re-excisie doen we meestal bij een melanoom. En soms bij een basaalcelcarcinoom. Soms combineren we de re-excisie met het weghalen van de schildwachtklier- of klieren.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Meestal zijn er geen speciale voorbereidingen nodig.

 2. Voor een re-excisie door een dermatoloog gaat u naar polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde. Als een chirurg de behandeling doet, gaat u naar polikliniek Oncologie 2.

 3. Een re-excisie gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer of een operatiekamer. U krijgt uitleg over de ingreep. Voor een re-excisie kleedt u zich (gedeeltelijk) uit en gaat u op een operatietafel liggen. U gaat onder narcose of krijgt een plaatselijke verdoving. Dit hangt af van uw situatie. De arts snijdt de huid rond het litteken weg, en 1-2 centimeter extra​. Dit is afhankelijk van het soort tumor.

  Daarna hecht de arts de wond die door de re-excisie ontstaat. Soms is er een huidtransplantatie nodig om deze wond te kunnen sluiten. Mogelijke complicaties zijn een wondinfectie of een bloeding.

  Hoelang de ingreep duurt, hangt af van uw situatie.

 4. Meestal kunt u na een re-excisie op dezelfde dag naar huis. Soms blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.

 5. We onderzoeken de weggehaalde huid in het laboratorium. U krijgt de uitslag meestal binnen 2 weken na de ingreep van uw arts.

Bijwerkingen en risico's

De wond kan wat gevoelig zijn. U houdt na een re-excisie altijd een litteken op de plaats van de wond. Als de wond genezen is, kan dit litteken wat dikker of breder worden. Ook kunnen zenuwen beschadigd raken door de re-excisie. Daardoor kunt u een 'doof' gevoel hebben op de plek van de wond. Dit gaat vaak binnen een half jaar vanzelf over.

Meestal zijn er geen problemen na een re-excisie. Maar soms krijgt iemand een nabloeding of een wondinfectie. Neem direct contact op met uw (huis)arts als:

 • de wond erg gaat bloeden
 • de wond gaat ontsteken
 • als u koorts heeft boven de 38,5 °C of langer dan 24 uur boven de 38° C

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Chirurgische Oncologie bellen op maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 16.30 uur.