Seks na transplantatie is ook (weer) mogelijk. Maar dokters raden meestal wel aan om na de transplantatie 4 tot 6 weken te wachten met seks. In die periode bent u nog aan het herstellen. Het geeft u en uw partner ook de kans om zorgen en gevoelens te delen. Ook zorgt het ervoor dat uw relatie zich op een rustige en ontspannen manier weer ontwikkelt. Het is wel mogelijk dat u uw seksuele gewoonten een poosje aan moet passen door de transplantatie. Probeer te voorkomen dat er te veel druk op de wond komt, dat kan bijvoorbeeld door een ander houding uit te proberen.
Het is niet vreemd dat u minder zin in seks heeft. Bijvoorbeeld doordat u zich niet goed voelt, moe bent en te maken hebt met pijn, vermoeidheid en misselijkheid. Ook kunnen emotionele problemen invloed hebben op intimiteit en seksualiteit. Problemen kunnen ook ontstaan door:
- verwerking van ziekte en de transplantatie
- bijwerkingen van bepaalde medicijnen
- klachten van de operatiewond of het litteken
- verminderd zelfvertrouwen door een veranderd lichaamsbeeld
- gewijzigde rolverdelingen en relaties
- lichamelijke problemen zoals vermoeidheid, pijn, zwakte, vaginale droogheid, schimmelinfecties, impotentie
- psychische problemen
- problemen in de relatie
- een ontregelde bloedsuikerspiegel
Veilig vrijen na transplantatie
Na orgaantransplantatie gebruikt u medicatie waaronder afweeronderdrukkende medicijnen. Deze medicatie verlaagt uw weerstand en verhoogt het risico op besmetting. Het gebruik van condooms vermindert de kans op besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Bekende SOA's zijn candida, chlamydia, gonorroe, herpes, genitale wratten, hepatitis B, hepatitis C, HIV en lues.
Vanwege uw medicijngebruik kunnen deze aandoeningen bij u soms heftiger verlopen of minder goed te behandelen zijn. Bel uw huisarts bij vaginale afscheiding, jeuk of andere onverklaarbare klachten om een infectie uit te sluiten of te laten behandelen. Vraag of uw partner ook behandeld moet worden.
Als u en/of uw partner wisselende seksuele contacten heeft, doet u er goed aan om condooms te gebruiken. Als u een (nieuwe) partner heeft en u wilt zonder condooms vrijen, stel dan eerst vast welke risico's u beiden in het verleden heeft gelopen. Om zeker te zijn dat u en uw partner geen SOA hebben, kunt u zich allebei laten onderzoeken bij de huisarts of bij de GGD in uw woonplaats. Gerbuik in elk geval condooms tot de uitslag van de test bekend is.
Neem condooms mee uit Nederland als u op reis gaat naar het buitenland. Ook als u vooraf niet van plan bent om seks te hebben. Condooms kunnen in het buitenland minder gemakkelijk te krijgen zijn, de kwaliteit kan slechter zijn en de maten kunnen anders zijn. Doe condooms tijdens een vliegreis in de handbagage, de lage temperatuur in de laadruimte van een vliegtuig kan de condooms beschadigen.
Anticonceptie
Gebruik voorbehoedsmiddelen voor anticonceptie. Een condoom biedt anticonceptie en beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Een spiraaltje biedt wel anticonceptie, maar beschermt niet tegen SOA's.
Aandachtspunten voor vrouwen
Na een levertransplantatie kunt u pas weer de anticonceptiepil gebruiken als het menstruatiepatroon na de transplantatie bekend is en de nieuwe lever helemaal normaal werkt. U hoort van uw arts of de pil geschikt is voor u.
Vrouwelijke patiënten krijgen na een transplantatie soms te maken met vaginale droogheid. Dit kan komen door een verminderde afweer door de medicijnen die u gebruikt om afstoting te voorkomen. Seks kan daardoor pijnlijk zijn. Ook kunt u vaginale bloedingen krijgen door wrijving. Niet-hormonale crèmes en gels helpen om vaginale droogheid te verminderen. Die kunt u kopen bij de apotheek en drogist. Als u last heeft van bloedingen, vraag dan uw huisarts of er ook een andere oorzaak kan zijn, zoals een infectie.
Het is altijd verstandig om na seks te plassen, ook als u geen transplantatie heeft gehad. Zo plast u mogelijke bacteriën weg en voorkomt u een blaasontsteking. Na een niertransplantatie is plassen extra belangrijk om urineweginfecties te voorkomen.
Aandachtspunten voor mannen
Mannelijke patiënten krijgen na en transplantatie soms te maken met erectiestoornissen of impotentie. Dit kan bijvoorbeeld komen door bloeddrukverlagende medicijnen. Praat over mogelijke problemen en onzekerheden. Bekijk samen met uw huisarts, uw specialist, de verpleegkundige specialist of de verpleegkundig consulent in het UMCG welke medicijnen invloed kunnen hebben op uw seksualiteit.