Mentale gezondheid na transplantatie

Een transplantatie is een belangrijke verandering in uw leven en kan veel gevoelens losmaken, zowel positieve als negatieve. Hoe en wat u na transplantatie voelt en denkt is lastig op voor te bereiden.

Uw geestelijke gezondheid is even belangrijk als uw lichamelijke gezondheid voor u algehele welzijn.

Een transplantatie is een gebeurtenis die uw leven veranderd. Dit kan veel gevoelens losmaken, positieve en negatief. Sommige mensen zijn na transplantatie ook emotioneler dan voor transplantatie. Dit is een normale reactie op een niet-normale situatie, zoals de transplantatie.

Door een transplantatie kan ook uw dagelijks leven flink veranderen. Zeker als u voor transplantatie lang ziek bent geweest en u uw leven daarop heeft aangepast. Het kan prettig zijn dat u na transplantatie meer vrije tijd en energie heeft. Maar het kan ook lastig zijn als de vaste structuur van uw week en contacten met anderen hierdoor wegvallen.

Voor iedereen is de periode na transplantatie anders. Geef uzelf en de mensen in uw omgeving de tijd om te wennen aan de veranderingen die met de transplantatie meekomen. Blijf met elkaar praten over eventuele angsten, twijfels en onzekerheden.

 • Na de transplantatie krijgt u verschillende soorten medicijnen. Die zijn nodig zodat uw lichaam het orgaan niet afstoot. Die medicijnen kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld uw:

  • stemming: u kunt prikkelbaarder zijn (licht ontvlambaar, kort lontje), last hebben van stemmingswisselingen (emotioneler), of u angstig of somber voelen
  • slaap: u kunt last hebben van slapeloosheid, verstoorde slaap of lastig tot rust komen (hoofd)
  • de vetverdeling van uw lichaam kan veranderen. Het gezicht, de nek en de buik kunnen voller worden terwijl de benen dunner worden. De verandering in uiterlijk kan invloed hebben op uw stemming en zelfbeeld.
 • Er zijn binnen en buiten het ziekenhuis mogelijkheden voor hulp en ondersteuning bij geestelijke problemen.

  Binnen het UMCG

  • Een medisch maatschappelijk werker kan u helpen als u zorgen, twijfels of geestelijke problemen heeft in verband met transplantatie. Onze medische maatschappelijk werkers hebben veel ervaring met transplantatie gerelateerde problemen.
  • U kunt uw transplantatiedokter vragen om een doorverwijzing naar een medisch maatschappelijk werker van de afdeling.

  Buiten het UMCG

  U kunt uw huisarts vragen voor verwijzing naar een psychologische of sociale hulpverlener bij u in de buurt.