Roken alcohol en drugs en een transplantatie

Het is niet verstandig om voor en na de transplantatie te roken of om alcohol of drugs te gebruiken. Deze middelen zijn schadelijk voor uw lichaam en uw nieuwe orgaan.

Roken

Roken is schadelijk voor de longen en de bloedvaten. Dus ook voor de bloedvaten van het nieuwe orgaan. Door te roken kan uw nieuwe orgaan daarom minder lang meegaan. Daarnaast heeft u door uw medicijngebruik een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en luchtweginfecties, door te roken wordt deze kans groter.

Alcohol

Alcohol kan de lever en andere organen beschadigen. Het beste is daarom om helemaal geen alcohol te drinken voor en na een transplantatie.

Drugs

Drugs kunnen de lever en andere organen beschadigen. Het beste is daarom om helemaal geen drugs te gebruiken voor en na een transplantatie.

Hulp binnen en buiten het ziekenhuis

Er zijn binnen en buiten het ziekenhuis mogelijkheden voor hulp en ondersteuning bij stoppen met roken, alcohol en/of drugs.

Binnen het UMCG

  • Als u wilt stoppen met roken, alcohol of drugsgebruik kunt u dit bespreken met de transplantatiedokter, verpleegkundig specialist of consulent van de afdeling.
  • Een van onze medisch maatschappelijk werkers kan u ondersteunen bij uw stop poging. U kunt uw transplantatiedokter vragen om een doorverwijzing naar een medisch maatschappelijk werker van de afdeling.

Buiten het UMCG

  • Uw huisarts kan u helpen om te stoppen met roken, vraag hem/haar naar de mogelijkheden. Het is belangrijk dat uw huisarts weet dat u een transplantatie-patiënt bent.
  • Bespreek met uw transplantatiedokter als u medicatie krijgt voor het stoppen met roken. Deze medicatie kan invloed hebben op de werking van uw nieren.