Een gezond gewicht na een transplantatie

Een gezond gewicht is goed voor je gezondheid, maar ook voor het nieuwe orgaan. Met een gezond gewicht heb je minder kans op suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.

Na transplantatie worden veel mensen wat zwaarder, de een meer dan de ander. Het is daarom belangrijk dat u op uw gewicht blijft letten. Een te laag gewicht is ook niet gezond. Dat kan net als te hoog gewicht problemen geven voor uw gezondheid.

Tijdens opname krijgt u informatie en advies van onze diëtisten.

Wat is een gezond gewicht

Voor een goede gezondheid zijn het gewicht, Body Mass Index (BMI) en vetverdeling belangrijk. Om te bepalen of u een gezond gewicht hebt gebruiken we de BMI. De BMI is een maat voor de verhouding tussen uw gewicht en uw lengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico. 

Ook de vetverdeling is belangrijk. Vet in en rond de buik is minder goed voor de gezondheid dan vet op de billen of benen. U kunt inschatten hoeveel buikvet u hebt door de omvang van uw buik te meten. Kijk hier hoe u dat doet.

  • Na transplantatie komen veel mensen aan. Dit heeft meerdere oorzaken. U kunt meer trek hebben in eten door de medicijnen, maar ook omdat u beter ruikt en proeft of omdat u zich niet meer ziek voelt. Naast meer eten, bewegen veel patiënten ook te weinig. Zowel meer eten als minder bewegen kunnen tot gewichtstoename leiden. Een kleine beetje in gewicht aankomen is geen groot probleem. Met bewegen en gezond eten, raakt u dat snel weer kwijt.

    Er is wel een probleem als u te veel kilo's aankomt en overgewicht krijgt. Als u eenmaal te zwaar bent is het erg moeilijk om af te vallen. Let daarom op wat u eet en ga meer bewegen op een dag. Meer bewegen begint met minder zitten en liggen. Eet niet meer dan uw lichaam nodig heeft en neem niet te veel suiker- en vetrijke producten.

    Meer informatie staat ook in de folder 'Voeding na Transplantatie'. Deze krijgt u van onze diëtisten tijdens opname en zit in uw patiënten informatiemap. Kijk ook bij Voeding en Beweging.

  • U krijgt verschillende medicijnen na een transplantatie. Die zijn nodig zodat uw lichaam het orgaan niet afstoot. Die medicijnen kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld:

    • zin in eten. U hebt vaak meer zin in eten. Niet alleen door meer 'lekkere trek', maar ook omdat het eten beter ruikt en smaakt.
    • de vetverdeling van uw lichaam. Die kan veranderen: Het gezicht, de nek en de buik worden vaak voller terwijl de benen dunner worden.

    Door een aantal medicijnen die u na transplantatie moet slikken heeft u meer kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en suikerziekte. Ook overgewicht vergroot deze kans. Door af te vallen verkleint u de kans op het krijgen van deze aandoeningen. Als u deze aandoeningen al heeft, kan afvallen de last ervan verminderen of zorgen dat u minder medicijnen nodig heeft. Bijvoorbeeld de medicijnen voor suikerziekte of verhoogde bloeddruk. Uw dokter kan u hier goed bij helpen.

    Door de medicijnen kunt u botontkalking krijgen. Overgewicht kan ook problemen veroorzaken voor uw botten en gewrichten. Deze worden overbelast door het gewicht. Vooral de gewrichten van de enkels, knieën, heupen en onderrug kunnen pijn en last geven. Gewichtsverlies kan deze klachten verminderen. Als u overgewicht heeft en wilt bewegen kunt u vormen van beweging doen waarbij uw gewrichten en botten minder worden belast, zoals zwemmen, fietsen, wandelen of bewegen op de hometrainer.

  • Er zijn binnen en buiten het ziekenhuis mogelijkheden voor hulp bij problemen met uw gewicht. Zowel voor ondergewicht als overgewicht.

    Binnen het UMCG

    Voeding

    • Tijdens opname komt de diëtist van de afdeling bij u langs en geeft u advies over voeding en gewicht na transplantatie.
    • Uw transplantatiedokter kan u na transplantatie doorverwijzen naar een UMCG diëtist. Een diëtist kan u helpen bij problemen met voeding en gewicht, het aanpassen van uw voeding en uw vragen beantwoorden. Overleg met uw dokter als u dat wilt.
    • Bel een UMCG diëtist tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 08.30 tot 10.00 uur
      • Nier, long of hart transplantatie op (050) 361 58 66
      • Levertransplantatie (050) 361 33 04

    Beweging

    • Tijdens opname komt de fysiotherapeut van de afdeling bij u langs. De fysiotherapeut geeft u advies over het opstarten van beweging na transplantatie en oefeningen om te doen in het ziekenhuis en thuis.
    • Leefstijl
      • Als u uw leefstijl wilt veranderen, overleg dan met uw dokter. Die kan u na uw transplantatie verwijzen naar de UMCG leefstijlpolikliniek.

    Buiten het UMCG

    Voeding

    • We kunnen u verwijzen naar een diëtist buiten het UMCG. Onze diëtist stuurt belangrijke informatie mee.
    • Vraag uw huisarts naar een diëtist bij u in de buurt.
    • De zorgverzekering vergoed 3 uur per kalenderjaar. Dit gaat wel van uw eigen risico. Controleer uw aanvullende verzekering of u recht heeft op aanvullende behandelingen.

    Beweging

    • U kunt wandelen met andere transplantatie patiënten in de wandelgroepen van Walk&Talk. Aanmelden kan via de website
    • Voor begeleiding en advies bij bewegen en sporten kunt u naar een fysiotherapeut buiten het UMCG. Hier heeft u geen verwijzing voor nodig.
      • Vanuit de basisverzekering krijgt u vanaf de 21e behandeling de kosten voor de fysiotherapeut vergoed. Bekijk de voorwaarden voor vergoeding en lees meer over de kosten van zorg.
      • Heeft u een aanvullende verzekering met fysiotherapeutische zorg dan kan u de kosten van de fysiotherapeut declareren bij uw zorgverzekeraar. Neem bij twijfel vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.
    • Vraag uw huisarts naar een fysiotherapeut of gecombineerde leefstijl interventie (GLI) bij u in de buurt.
    • Vertel uw fysiotherapeut of trainer dat u getransplanteerd bent. Hij/zij kan daar rekening mee houden. Krijgt u vragen over uw transplantatie die u niet kunt beantwoorden? Overleg dan met uw transplantatiedokter.
    • Leefstijl
      • Voor begeleiding bij het veranderen van uw leefstijl kunt u deelnemen aan een gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Hier heeft u een verwijzing voor nodig van een dokter, dit kan ook uw huisarts zijn. Deelname aan de GLI wordt vergoed uit de basis zorgverzekering.
      • Tijdens een afspraak bij de leefstijlpolikliniek in het UMCG kunt u worden doorverwezen naar een zorgverlener buiten het UMCG. Onze zorgverleners sturen de nodige informatie mee.

    Betrouwbare websites