Na de transplantatie krijgt u verschillende soorten medicijnen. Zo krijgt u afweer onderdrukkende medicatie, bloeddrukverlagende medicatie, medicijnen voor hoog cholesterol en soms antibiotica als u een infectie heeft. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die u klachten geven bij bewegen of sporten.
Minder weerstand
Door de afweer onderdrukkende medicijnen heeft u minder weerstand. Overdrijf daarom het sporten niet en voorkom dat u uw lichaam uitput. Als u sport als hobby of om in een goede conditie te blijven, is er niets aan de hand.
Als u op een hoog niveau wilt sporten, is het beter om eerst met uw arts te overleggen. U heeft dan deskundige begeleiding nodig van bijvoorbeeld een sportarts. Voor advies kunt u ook terecht bij Stichting Sport en Transplantatie.
Hoge bloeddruk
Neoral® (ciclosporine) en Prograft® (tacrolimus) zijn afweer onderdrukkende medicijnen die de bloeddruk kunnen verhogen. Met een hoge bloeddruk kunt u gewoon sporten en trainen, maar let wel op het volgende:
- Beweeg niet te intensief. Wandelen, fietsen, zwemmen en sporten op de crosstrainer kan wel gewoon, maar niet op maximale intensiteit.
- Let op de ademhaling en probeer door te ademen. Dit is vooral belangrijk bij krachttraining.
Wanneer u een te hoge bloeddruk heeft kan u bloeddrukverlagende medicijnen krijgen. Hiervan gaat uw hart langzamer kloppen en ontspannen uw bloedvaten. Als u gaat bewegen duurt het hierdoor even voordat uw lichaam 'op gang komt' en zich kan aanpassen aan de beweging. Ook als u bloeddruk verlagende medicijnen slikt kunt u bewegen en sporten. Hiervoor hebben wij de volgende adviezen
- Begin niet in 1 keer heel fanatiek met beweging. Dit kan klachten geven als duizeligheid, licht in het hoofd worden, misselijkheid en 'koud zweet'.
- Lang opwarmen, intensiteit van de activiteit opbouwen, voldoende drinken en een lange cooling-down zijn belangrijk om uw hart en vaten de tijd te geven om zich aan te passen aan de beweging.
Spierzwakte en spierpijn
Door Prednison kunt u last krijgen van spierzwakte. Ook met spierzwakte is bewegen en trainen gewoon mogelijk. Krachttraining kan uw spierkracht verbeteren. Eet wel voldoende voeding met veel eiwit. Eiwitten bevatten de bouwstenen van uw spieren en zijn nodig als u wilt aansterken. Meer daarover leest u bij voeding.
Neoral® (ciclosporine) en Prograft® (tacrolimus) kunnen ervoor zorgen dat uw spieren sneller verzuren. Uw spieren voelen dan vermoeid. Dit gebeurt vooral bij conditietraining en minder snel bij krachttraining. Als u wel uw conditie wilt opbouwen kunt u ook intervaltraining doen, zoals high intensity interval training (HIIT).
Statines zijn medicijnen die het cholesterol verlagen. Statines kunnen spierpijn veroorzaken. Verandering van Statine kan de bijwerking verminderen. Geef het bij uw arts aan als u deze klachten heeft en vraag naar de mogelijkheden.
Kortademigheid
Door Neoral® (ciclosporine) en Prograft® (tacrolimus) kunt u kortademig worden. U kunt dan nog steeds bewegen en sporten. Als uw conditie beter wordt, heeft u vaak minder last van kortademigheid.
Trillen en gevoelsstoornissen
Door Neoral® (ciclosporine) en Prograft® (tacrolimus) kunt last krijgen van trillen of een ander gevoel in uw voeten of handen. Met deze klachten is bewegen en trainen gewoon mogelijk. Door de verandering van gevoel in uw voeten en/of handen kunt u wel meer moeite hebben met uw evenwicht. Balansoefeningen zijn dan mogelijk moeilijker om te doen.
Botontkalking
Prednison heeft onder andere als bijwerking dat het op den duur kan leiden tot botafbraak (osteoporose). Daardoor heeft u meer kans op botbreuken.
Door beweging krijgen botten een prikkel om botweefsel aan te maken. De botten worden daardoor sterker. Vooral krachttraining is goed voor de aanmaak van botweefsel, omdat er veel druk op de botten wordt uitgeoefend. Voor de aanmaak van bot kunt u ook calcium en vitamine D eten of slikken. Zie daarvoor ook de informatie bij 'Voeding'.