Psychosociale begeleiding

Als je een aandoening hebt, kan dit veel met je doen. Je krijgt lichamelijk en geestelijk veel te verwerken. Het kan helpen om met iemand te praten die jou hierin begeleidt. In het UMCG hebben we verschillende zorgverleners bij wie je terecht kunt. We noemen dit psychosociale zorg.

In het UMCG zijn verschillende psychosociale zorgverleners. Zij helpen jou bij de emotionele en sociale gevolgen van ziekte, zoals omgaan met vragen en emoties. Maar ook de invloed van jouw ziekte of aandoening op jouw familie of naasten. Deze zorgverleners werken in het psychosociaal team. Dit team bestaat uit:

De psychosociale zorgverleners werken nauw samen met artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners in het UMCG. Ze zijn verbonden aan de afdelingen en poliklinieken waar we patiënten onderzoeken en behandelen.

Verschillende zorgverleners

Welke psychosociale zorgverlener voor jou het beste is, hangt af van je vraag.

 • Een medisch maatschappelijk werker helpt en adviseert bij emotionele en praktische problemen rondom je aandoening en behandeling. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ontregeling van het dagelijks leven door jouw ziekte of aandoening
  • zorgen over het verloop en de mogelijke gevolgen van jouw ziekte of aandoening
  • de invloed van jouw ziekte op jou, jouw gezin en naasten

  In de gesprekken met de maatschappelijk werker bespreek je jouw aandoening, eventuele (langdurige) opname, behandeling en de gevolgen hiervan voor jou, jouw partner en jouw gezin. De maatschappelijk werker begeleidt en ondersteunt je hierbij. Je kan alleen of samen met jouw partner en/of belangrijke naaste(n) deze gesprekken voeren.

  ‘We helpen met emotionele en praktische zaken. Dat kan gaan om iets kleins zoals een schrijfblok voor een patiënt die afscheidsbrieven wil schrijven, maar ook om financiële regelingen met bijvoorbeeld ziektekostenverzekeraars. Ik heb zelfs een keer snel een bruiloft georganiseerd voor een patiënt die binnenkort zou sterven.‘

  Lees ook het interview met Medisch maatschappelijk werker Jesmin Poelstra.

  ‘We helpen met emotionele en praktische zaken. Dat kan gaan om iets kleins zoals een schrijfblok voor een patiënt die afscheidsbrieven wil schrijven, maar ook om financiële regelingen met bijvoorbeeld ziektekostenverzekeraars. Ik heb zelfs een keer snel een bruiloft georganiseerd voor een patiënt die binnenkort zou sterven.‘
  Medisch maatschappelijk werker Jesmin Poelstra
 • Een medisch psycholoog helpt bij psychische klachten door een ziekte of aandoening. Deze zorgverlener kent de verwerkingsprocessen die bij een ziekte horen en helpt je hiermee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • angst
  • depressiviteit
  • relatieproblemen
  • een traumatische ervaring na een behandeling
  • klachten die je al had, die door de ziekte erger worden of terugkomen

  Een medisch psycholoog kan ook kinderen en hun ouders helpen. Om gevoelens en gedachten te begrijpen rondom een aandoening. En om bijvoorbeeld om te gaan met angst.

 • Een geestelijk verzorger helpt bij levensvragen die bij mensen opkomen als ze ernstig ziek zijn. Er kunnen dan vragen bij je opkomen waar je eerder niet of minder bij stilstond. Denk bijvoorbeeld aan vragen over:

  • wat jouw leven zin geeft
  • leven en dood
  • het waarom van dit lijden
  • de waarde van jouw geloof of levensovertuiging
  • moeilijke keuzes, zoals levensbeëindiging of stoppen of doorgaan met jouw behandeling

  In gesprekken met de geestelijk verzorger bespreek je hoe je richting kunt geven aan deze vragen. Ook kan je samen op zoek gaan naar een passend ritueel om troost of rust te vinden, zoals bidden of mediteren. Een geestelijk verzorger kan je steunen en is er voor alle patiënten en hun familie, van alle geloven en achtergronden.

  Lees meer over geestelijke verzorging in het UMCG.

Psychosociale zorg bij kinderen

Een aandoening hebben kan ook veel effect op je hebben als je jong bent. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over hoe lang het duurt voordat je beter wordt. Of je gaat je afvragen wanneer je weer naar school kunt. We willen je hier graag bij helpen. Want hoe het emotioneel, sociaal en psychologisch met jou gaat, is even belangrijk als de zorg voor jouw lichaam. Je kunt praten met zorgverleners uit het psychosociale team. Die staan hierboven. Daarnaast hebben we in het Beatrix Kinderziekenhuis ook:

 • De kinderarts-sociale pediatrie kijkt nog meer dan andere kinderartsen naar alle dingen in jouw leven die te maken kunnen hebben met jouw klachten. We kijken daarbij ook uitgebreid naar op het eerste gezicht niet-medische zaken. Zoals stress op school, vervelende dingen die je in of buiten het ziekenhuis hebt meegemaakt, enzovoort.

  Jouw eigen kinderarts of huisarts kan de kinderarts-sociale pediatrie vragen mee te denken bij:

  • chronische klachten zoals pijn, waarbij geen duidelijke oorzaak gevonden is
  • angst voor bezoek aan het ziekenhuis of onderzoeken
  • kindermishandeling of seksueel misbruik
  • buikproblemen en incontinentie
  • een combinatie van lichamelijke klachten en een psychiatrische diagnose is (zoals autisme) waarvan we denken dat deze elkaar beïnvloeden
 • Als je lang ziek bent, kan je vaak een poos niet naar school. Misschien maak je je zorgen over dat je veel gaat achterlopen op school. Of mis je je klasgenoten. Het team van Educatieve Voorziening biedt daarom onderwijsondersteuning aan langdurig zieke kinderen en jongeren, hun ouders en schoolteams.

 • Medisch pedagogische medewerkers kunnen je helpen voorbereiden op onderzoeken en operaties. We doen bijvoorbeeld een spel of maken een plan, zodat jij met een zeker gevoel naar het onderzoek of de operatie gaat. En dit minder spannend vindt. We doen ook activiteiten en spellen met je om je te helpen ontwikkelen.

Hoe maak je een afspraak?

Wil je met een psychosociaal zorgverlener praten over de zorgen en emoties rond jouw ziekte? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Die kan je doorverwijzen voor psychosociale begeleiding.

Eerste gesprek

Welke psychosociale zorgverlener voor jou het beste is, hangt af van jouw vraag en situatie. Tijdens een eerste afspraak bespreek je of de zorgverlener met wie je het gesprek hebt, de hulp kan bieden die je nodig hebt. Je besluit dan samen of je een doorverwijzing krijgt naar een andere instantie, hulp- of zorgverlener. Of je maakt vervolgafspraken. De psychosociale zorgverlener kan je ook helpen de juiste zorgverlener bij jou in de buurt te vinden.