Centrum voor Zwangeren

In het Centrum voor Zwangeren kun je terecht voor de begeleiding van je zwangerschap en bevalling. Onze verloskundigen en gynaecologen staan graag voor je klaar tijdens deze bijzondere periode in jouw leven. Wij bieden complete begeleiding van jouw zwangerschap, bevalling en kraambed, aangepast aan jouw persoonlijke situatie en behoefte.

Het Centrum voor Zwangeren bestaat uit de Verloskundige Stadspraktijk Groningen en de afdeling Verloskunde van het UMCG. De Stadspraktijk begeleidt gezonde zwangere vrouwen met een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling, thuis of in het ziekenhuis. Het UMCG begeleidt zwangere vrouwen die daarvoor een medische reden hebben.

Door de samenwerking op 1 locatie kunnen we kennis met elkaar delen en snel overleggen, bijvoorbeeld als je een extra onderzoek nodig hebt. Jij hoeft daardoor niet onnodig (opnieuw) naar het ziekenhuis of te wachten op een (nieuwe) afspraak. Door de nauwe samenwerking kunnen we ook kijken of er gedeelde zorg op maat mogelijk is.

Advies vóór de zwangerschap

De ontwikkeling van een kind begint als heel vroeg in de zwangerschap. In de eerste weken na de bevruchting begint de aanleg van belangrijke organen, zoals het hart en de hersenen. Daarom is het zo belangrijk om de risico's in die periode zoveel mogelijk te verkleinen. Voor sommige mensen is dit extra belangrijk, bijvoorbeeld omdat je:

  • een ziekte of chronische aandoening hebt, waarvoor je onder behandeling/controle bent of bent geweest bij een arts/specialist,
  • elke dag of alleen bij klachten medicijnen neemt
  • tijdens een vorige zwangerschap of bij de bevalling ernstige complicaties had
  • een vorige zwangerschap en/of bevalling als erg traumatisch hebt beleefd
  • met schadelijke stoffen, straling werkt
  • erfelijke ziektes of aangeboren afwijkingen in je familie hebt

In deze gevallen kan je huisarts, verloskundige of medisch specialist je verwijzen naar het preconceptiespreekuur. Je krijgt samen met je partner een persoonlijk advies. En een plan voor de periode voor, tijdens en na de zwangerschap. In andere gevallen kun je terecht bij je verloskundige of huisarts.

VSV Stad en Ommeland

Het UMCG werkt samen met zorgverleners in de regio in het samenwerkingsverband VSV Stad en Ommeland. Het gaat om zorgverleners die jij ziet tijdens jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zoals verloskundigen, kraamverzorgenden, echoscopisten, gynaecologen en kinderartsen. Zij stemmen met elkaar af, maar ook met andere zorgverleners, als de huisarts en Jeugdgezondheidszorg. Dit doen ze om jou de beste geboortezorg te bieden. Die past bij jouw situatie, vragen en wensen. Lees op de website van meer over VSV Stad en Ommeland  en de zorg binnen deze samenwerking. 

Onze zorg is voor de hele familie

Wie bevalt in het UMCG heeft vaak meer dan alleen verloskundige zorg nodig. Als het kan, brengen we die zorg naar de moeder, haar partner en hun pasgeboren kind. In hun eigen kamer bij Verloskunde.

Meer weten of een afspraak maken of afzeggen?

Waar heb je een afspraak?

  • Afdeling Verloskunde: (050) 361 30 80
  • Verloskundige Stadspraktijk Groningen: (050) 700 15 33