Polikliniek Centrum voor Zwangeren

Adres in het UMCG: Poortweg 12. Als je met de auto komt, kun je het best parkeren in parkeergarage Zuid.

Het centrum is open van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Afspraak en verwijzen

Je kunt bij het centrum terecht als je zwanger bent. Heb je geen medische indicatie dan kun je jezelf aanmelden bij de Stadspraktijk Verloskundige Groningen. 

Heb je een indicatie waardoor je zwangerschap misschien anders verloopt? Dan kan je huisarts, verloskundige of je specialist je verwijzen.

Voor het eerst in het UMCG?

Bent u nog niet eerder in het UMCG geweest voor een afspraak? Dan moet u zich voor uw afspraak inschrijven. Dit kan op 2 manieren:

 • thuis, via de digitale balie
 • bij de centrale inschrijfbalie in de Ontvangsthal en bij ingang Noord

De inschrijving is nodig vanwege de identificatieplicht. Neem voor de inschrijving mee: 

 • een geldig identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument
 • bewijs van inschrijving bij uw zorgverzekeraar

Parkeren kan in 1 van de 2 parkeergarages, of in een parkeergarage in de buurt.

Een bezoek aan de polikliniek

 1. Je kunt je voorbereiden op je bezoek aan het UMCG door mogelijke klachten van tevoren op te schrijven. Bedenk ook welke vragen je wilt stellen. Als je het prettig vindt, kun je iemand meenemen naar het gesprek. Twee horen meer dan 1 en het is fijn om samen nog na te praten.

  • Gebruik je medicijnen? Neem dan een overzicht mee van de medicijnen die je nu gebruikt. Deze kun je vragen bij je apotheek. Je mag ook de medicijnen zelf of de doosjes meenemen.
  • Soms krijg je voor een afspraak speciale instructies. Als er instructies zijn, dan staan deze in de afspraakbrief. We geven ook aan of je zelf naar huis kunt, of dat het beter is dat iemand je naar huis brengt.
  • Neem de afspraakbrief mee. Op de brief staat een streepjescode. Hiermee meldt je je aan bij de aanmeldzuil of de balie van de polikliniek. Neem ook een verwijsbrief van je behandelaar mee als je die hebt.
 2. We willen verspreiding van ziekten en resistente bacteriën in het UMCG zoveel mogelijk voorkomen. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor de standaard antibiotica en daardoor lastig te behandelen. Laat ons daarom weten of je:

  • waterpokken, krentenbaard, rode hond of kinkhoest heeft. Of als je contact hebt (gehad) met iemand die een van deze ziekten heeft.
  • woont of werkt op een bedrijf waar varkens-, kippen- of runderen worden gehouden voor de vleesproductie.
  • het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld of opgenomen bent geweest.
  • een huisgenoot hebt met MRSA, een resistente bacterie.
  • zelf een resistente bacterie hebt.
 3. Bij de eerste afspraak bespreken we hoe het met jouw eigen gezondheid is en hoe eerdere zwangerschappen zijn gegaan. En we doen een paar onderzoeken.

  Soms krijgt je een recept voor medicijnen of hulpmiddelen mee. Die kun je na je afspraak meestal meteen ophalen of bestellen bij de apotheek in het ziekenhuis. Je kunt de medicijnen natuurlijk ook bij je eigen apotheek ophalen.

 4. Als universitair medisch centrum doen we veel onderzoek. Aan zulke onderzoeken kunnen patiënten en niet-patiënten meedoen. Jouw behandelaar kan jou ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt van ons dan informatie over het onderzoek. Zo kun je beslissen of je wel of niet mee wilt doen. Deelname is nooit verplicht. Jouw beslissing heeft ook geen gevolgen voor de behandeling.

Vragen over afspraken of zwangerschap

Heb je vragen over jouw afspraak op de polikliniek

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.00 uur. Telefoon (050) 361 30 80

Heb je niet dringende vragen over jouw gezondheid of zwangerschap?

Dan kun je tijdens het telefonisch spreekuur bellen met de verloskundigen. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 15.00 en 16.00 uur. Telefoon (050) 361 26 76

Voor alle dringende vragen en wanneer de bevalling begint

Dan kun je 7 dagen per week en 24 uur per dag bellen met onze verloskamers. Telefoon (050) 361 80 65