Behandeling van keelkanker

Als blijkt dat u keelkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om keelkanker te behandelen. Welke behandeling geschikt is, hangt af van het soort kanker en of er uitzaaiingen zijn. Uw behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • De meeste mensen met keelkanker krijgen bestraling. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen. Bij kleinere tumoren is bestralen vaak genoeg. Bij grotere tumoren geven we bestraling samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Ook kan dan een operatie nodig zijn

  Een tumor in de neus-keelholte kunnen we niet weghalen met een operatie. Dit omdat dit een moeilijk te bereiken plek is. Bij neus-keelholtetumoren geven we bestraling, soms samen met chemotherapie. Deze behandelingen zijn bedoeld om u te genezen.

  Bestraling of chemotherapie kan ook een behandeling zijn voor minder klachten en levensverlenging als u niet meer beter wordt.

  Bestraling op de keel kan andere organen in het hoofd of de hals beschadigen. Soms geeft protonentherapie hierbij minder schade.

 • Het kan nodig zijn om een grotere keeltumor en het weefsel daaromheen weg te halen met een 'open' operatie. U moet de operatie lichamelijk wel aankunnen. Welke soort operatie dit precies is, hangt onder andere af van de grootte en de plaats van de tumor. Tijdens de operatie halen we meestal ook de lymfeklieren in de hals weg. Dit heet een halsklierdissectie.

  Heel soms groeit een tumor in de mond-keelholte door in de onderkaak en moeten we een stuk kaak weghalen. Deze operatie heet een commando-operatie.

  Als de tumor onderin de keelholte bij het strottenhoofd zit, moeten we soms het strottenhoofd weghalen. Deze operatie heet een laryngectomie.

  Als de tumor in de keel daar klein genoeg voor is, halen we deze weg& met een kijkoperatie via de mond. Soms doen we dit met een operatierobot.

  Na de operatie wordt u meestal ook nog bestraald. Dit is dan een aanvullende behandeling om de kans dat de kanker terugkomt kleiner te maken.

 • Soms combineren we chemotherapie en/of bestraling met doelgerichte therapie. Deze behandeling is dan bedoeld om u te genezen.

 • Om uw kwaliteit van uw leven te verbeteren en de kanker te remmen als u niet meer beter wordt, geven we soms immunotherapie.

 • Soms geven we fotodynamische therapie. Dit kan als een tumor vroeg is ontdekt en niet te diep zit. Dit is bedoeld om u te genezen. Fotodynamische therapie kan soms ook klachten verminderen en uw leven verlengen als u niet meer beter wordt.

Behandelteam

Alle in keelkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Hoofd-halskanker komt weinig voor en de behandeling ervan is complex. In Nederland is afgesproken dat 8 gespecialiseerde centra alle hoofd-halskankerpatiënten behandelen. Om ervoor te zorgen dat elke patiënt zo goed maar ook zo snel mogelijk behandeld kan worden, werken deze centra samen met zogenaamde ‘preferred partners’.

  Het UMCG is 1 van deze centra met het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) als preferred partner. Alle patiënten met hoofd-halskanker in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel worden verwezen naar het UMCG of het MCL.

Heeft u nog vragen?

U kunt het secretariaat hoofd-halsoncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen