Doelgerichte therapie

Bij doelgerichte therapie krijgt u medicijnen om kankercellen te doden of de groei ervan te remmen. Deze medicijnen richten zich op specifieke eigenschappen van kankercellen. Dit doen ze door de werking van bepaalde eiwitten van de kankercel te blokkeren.

Er zijn veel verschillende eigenschappen van kankercellen die aangrijpingspunten kunnen zijn voor doelgerichte therapie. Bijvoorbeeld de ongecontroleerde groei van sommige kankercellen. Of het proces waarbij kankercellen de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleren.

Een belangrijke voorwaarde voor doelgerichte therapie is dan ook dat de kankercellen die specifieke eigenschappen hebben. Bij sommige kankersoorten onderzoeken we dit eerst.

Verschillende medicijnen en kuren

Er zijn 2 soorten medicijnen bij doelgerichte therapie:

 • monoklonale antilichamen. Deze werken aan de buitenkant van de kankercel.
 • kleine moleculen. Deze werken binnenin de kankercel.

Beide blokkeren bepaalde signalen, de kankercellen kunnen deze dan niet meer ontvangen. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld niet meer delen of gaan dood. Monoklonale antilichamen krijgt u via een infuus en kleine moleculen neemt u in via tabletten.

Hoe kankercellen hierop reageren en welke medicijnen het beste werken, verschilt per patiënt en per kankersoort. Voor de behandeling bespreken we welke medicijnen u krijgt, hoe u deze krijgt, de mogelijke bijwerkingen en welk resultaat we daarmee willen bereiken.

De behandeling stap voor stap

 1. Voordat de doelgerichte therapie begint, nemen we bloed af voor onderzoek. Dit om te zien of uw nieren en lever goed genoeg werken en de aanmaak van bloedcellen goed genoeg is voor de behandeling. We controleren uw bloedwaarden vóór elke kuur opnieuw. We kunnen dan zien of uw bloed voldoende is hersteld voor een volgende kuur. Soms controleren we uw hart.

 2. U krijgt of neemt de medicijnen volgens een vast schema en in een bepaalde periode. Dit noemen we een kuur of een cyclus. Een behandeling bestaat meestal uit meerdere kuren. Afhankelijk van uw situatie, krijgt u de medicijnen via:

  • een infuus
  • tabletten

  Een kuur via een infuus krijgt u meestal in het ziekenhuis bij het dagcentrum. U mag dan na de behandeling nog dezelfde dag naar huis. Tabletten kunt u thuis innemen. Deze haalt u bij de apotheek in het ziekenhuis.

 3. Zolang u doelgerichte therapie krijgt, blijft u onder controle. Zo kunnen we het effect van de behandeling op de kanker beoordelen en mogelijke bijwerkingen behandelen.

  Soms krijgt u een CT-scan na een aantal maanden, of een onderzoek naar tumormarkers. We bespreken van tevoren met u wanneer en hoe dit bij u gebeurt.

  Als de behandeling geen effect meer heeft, bespreken we met u wat dit voor u betekent.

Bijwerkingen doelgerichte therapie

De bijwerkingen verschillen per persoon en soort behandeling. Doelgerichte therapie werkt specifiek op eigenschappen van kankercellen of hun directe omgeving. Meestal is er daardoor minder schade aan gezonde cellen, waardoor de kans op bijwerkingen kleiner wordt.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Infecties voorkomen. Hoe doen we dat?

 • Antibiotica-team

  Elke ochtend bespreekt dit team nieuwe patiënten die antibiotica krijgen om te zorgen dat ze de juiste kuur krijgen. Dit kan ook het stoppen met antibiotica betekenen. Zo helpen we voorkomen dat bacteriën resistent worden voor antibiotica.

 • Artsen-microbioloog

  Deze mensen houden zich bezig met het aantonen van infecties en het bepalen van de beste behandeling. Ze kunnen een epidemie ontdekken voordat de eerste patiënt ziek wordt.

 • Hygiëne voor bezoekers

  Bij de ingang van elke verpleegafdeling kunt u uw handen wassen met speciale gel en een mondkapje op doen als u verkouden bent. Zo houden we samen ziektekiemen buiten de deur.

 • Infectiepreventie in het ziekenhuis

  Onze collega’s van de unit voor infectiepreventie werken overal in het ziekenhuis. Ze stellen regels op om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden, om patiënten tegen infecties te beschermen. Zo mogen artsen en verpleegkundigen geen sieraden dragen en hun persoonlijke hygiëne moet voldoen aan strenge eisen.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.