De behandeling gaat in 2 stappen:
Het inspuiten met de fotosensitizer
We geven u eerst nog uitleg over de behandeling. Daarna beginnen we met het inspuiten. We doen dit in een donkere kamer op de verpleegafdeling. Het inspuiten van de stof kan pijnlijk zijn. Door langzaam te doen, valt de pijn meestal mee. Direct na het inspuiten krijgt u een zwarte kous. Die draagt u meteen om de arm waarin de fotosensitizer is gespoten. Dit is nodig, omdat deze arm nog gevoeliger is voor licht dan de rest van uw lichaam. De zwarte kous moet u 6 maanden dragen.
Na het inspuiten mag u ’s avonds na zonsondergang naar huis of we nemen u 1 dag en nacht op. Dit heeft u vooraf met de arts afgesproken.
Het belichten van de tumor met laserlicht
3 dagen na het inspuiten met de fotosensitizer nemen we u ’s avonds na zonsondergang op in het ziekenhuis. U gaat dan naar verpleegafdeling K1. In de brief staat hoe laat u daar moet zijn. Op de 4e dag (= 96 uur) na het inspuiten van de fotosensitizer kunnen we de tumor met het laserlicht belichten. Dit doen we in de operatiekamer en onder narcose, omdat u tijdens de belichting heel stil moet blijven liggen.
Op de dag van de behandeling trekt u operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. U krijgt een infuus in uw arm. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers en antibiotica om infecties te voorkomen. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via een infuus of een ruggenprik met een slaapmiddel.
Na de belichting met laserlicht kan het weefsel op de plaats van de tumor opzwellen. U kunt ook slikklachten krijgen als de tumor in de keel zit. U krijgt dan tijdelijk een voedingssonde via de neus. Als door de belichting de luchtbpijp dicht gaat zitten, krijgt u een tracheacanule. Dit is een opening in de luchtpijp waardoor u kunt ademen.