Halsklierdissectie: weghalen lymfeklieren uit de hals

Als er uitzaaiingen van kanker in de lymfeklieren van de hals zijn gevonden, halen we deze lymfeklieren weg tijdens een operatie. Deze operatie heet ook wel een halsklierdissectie.

Kanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zitten onder andere in de hals. Als we in deze halslymfeklieren uitzaaiingen vinden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een punctie, halen we ze weg. Of als we vermoeden dat er uitzaaiingen van bijvoorbeeld keel-, mond- of strottenhoofdkanker in de halsklieren zitten. Een halsklierdissectie is een vorm van een lymfeklierdissectie.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld, dan moet u daar mee stoppen. Als u rookt, kunt u daar beter mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.

  2. U meldt zich bij de opnamebalie in de ontvangsthal van het UMCG. Een gastvrouw brengt u daarna naar de verpleegafdeling.

  3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers of rustgevende medicijnen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus.

    De chirurg haalt de lymfeklieren weg via een snee in de hals. Dit gebeurt aan 1 of aan beide kanten van de hals. Via een slangetje in de hals zuigen we tijdens de operatie vocht weg. Zo'n slangetje heet een drain. Als de chirurg de lymfeklieren en het weefsel daaromheen heeft weggehaald, hecht hij de wond.

    De operatie duurt 1,5-4 uur, afhankelijk van uw situatie. U blijft 2-3 dagen in het ziekenhuis.

    Soms wordt een halsklierdissectie gecombineerd met een andere operatie, bijvoorbeeld een schildklier-, een kaak- of een strottenhoofdoperatie. De operatie kan dan in totaal 6-10 uur duren.

  4. U wordt wakker in de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

    Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft minstens een week zitten.

    Als u voldoende hersteld bent, kunt u naar huis. Meestal is dat na 2-3 dagen. Belast de eerste 3 weken na de operatie uw schouder aan de kant waar u geopereerd bent niet. Dit betekent bijvoorbeeld dat u niet zwaar mag tillen en sporten. U kunt beter ook niet werken.

  5. We onderzoeken in het laboratorium of er uitzaaiingen in de weggehaalde lymfeklieren zitten. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken na de operatie van de arts.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan.

Kort na de operatie kunt een doof gevoel hebben in uw hals en/of in de buurt van uw sleutelbeen. Dit komt doordat er gevoelszenuwen zijn geraakt of doorgesneden tijdens de operatie. Ook kunt u een doof gevoel hebben in uw oorlel. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf weer over. Wordt de pijn niet minder, bespreek dit dan met uw arts.

Soms komt er troebel vocht in de drain, doordat er lymfevaten beschadigd zijn. Dit heet lymfelekkage. De drain blijft dan langer zitten en u krijgt speciale dieetadviezen: het MCT-dieet​. Dit is een dieet waarbij u bepaalde vetten vervangt door andere waardoor de lymfevaten minder hard hoeven te werken.

Ook kunt u last krijgen van lymfevocht of vochtophoping in de hals. Uw arts kan u verwijzen naar iemand die dit kan behandelen.

Na de operatie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen. Ook komt het voor dat de wond niet goed geneest.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.