Chemoradiatie

Chemoradiatie is een combinatie van bestraling en chemotherapie. De chemotherapie versterkt de werking van de bestraling.

We geven deze behandeling bij verschillende soorten kanker zoals: blaaskanker, endeldarmkanker, longkanker en slokdarmkanker.

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons waarin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.

 2. Bij chemoradiatie krijgt u in dezelfde periode bestraling en chemotherapie. Hoeveel behandelingen u krijgt en hoelang de totale behandeling duurt, verschilt per kankersoort en per persoon.

 3. Soms beoordelen we in de tussentijd het effect van de behandeling. U krijgt dan een CT-scan na een paar maanden, of een onderzoek naar tumormarkers. We bespreken van tevoren met u of, wanneer en hoe dit bij u gebeurt.

 4. Na de laatste behandeling komt u nog een paar keer terug voor controle. Dit is om het effect van de chemoradiatie te beoordelen, mogelijke bijwerkingen te behandelen en in de gaten te houden of u goed herstelt. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Bijwerkingen

De bijwerkingen verschillen per persoon en hangen af van het soort chemotherapie en de plek die wordt bestraald. Omdat het 2 behandelingen tegelijk zijn, kunnen de bijwerkingen erger zijn. Maar dat hangt ook weer af van de chemotherapie die u krijgt en waar op uw lichaam u bestraald wordt. Bijwerkingen zoals vermoeidheid en misselijkheid komen vaak voor.

We bespreken van tevoren welke bijwerkingen u kunt krijgen en hoe we deze kunnen voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld met medicijnen.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Infecties voorkomen. Hoe doen we dat?

 • Antibiotica-team

  Elke ochtend bespreekt dit team nieuwe patiënten die antibiotica krijgen om te zorgen dat ze de juiste kuur krijgen. Dit kan ook het stoppen met antibiotica betekenen. Zo helpen we voorkomen dat bacteriën resistent worden voor antibiotica.

 • Artsen-microbioloog

  Deze mensen houden zich bezig met het aantonen van infecties en het bepalen van de beste behandeling. Ze kunnen een epidemie ontdekken voordat de eerste patiënt ziek wordt.

 • Hygiëne voor bezoekers

  Bij de ingang van elke verpleegafdeling kunt u uw handen wassen met speciale gel en een mondkapje op doen als u verkouden bent. Zo houden we samen ziektekiemen buiten de deur.

 • Infectiepreventie in het ziekenhuis

  Onze collega’s van de unit voor infectiepreventie werken overal in het ziekenhuis. Ze stellen regels op om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden, om patiënten tegen infecties te beschermen. Zo mogen artsen en verpleegkundigen geen sieraden dragen en hun persoonlijke hygiëne moet voldoen aan strenge eisen.