Chemotherapie

Bij chemotherapie krijgt u medicijnen om de groei van kankercellen te remmen. Deze medicijnen heten cytostatica en verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.

Chemotherapie is een behandeling voor veel kankersoorten. Soms om u te genezen, soms voorafgaand aan, aanvullend op of na een andere behandeling. Chemotherapie kan soms ook klachten verlichten of de ziekte remmen als u niet beter wordt.

Er zijn verschillende soorten cytostatica. Elke combinatie pakt de groei van kankercellen op een eigen manier aan. Meestal gebeurt dit via de celdeling. Voor de behandeling bespreken we:

 • welke cytostatica u krijgt
 • of u deze via een infuus, injecties, tabletten, capsules of een katheter krijgt 
 • en welk resultaat we daarmee willen bereiken

Hoe verloopt chemotherapie?

De behandeling stap voor stap

 1. Voordat de chemotherapie begint, onderzoeken we uw bloed. Zo kunnen we zien of uw nieren en lever goed genoeg werken en de aanmaak van bloedcellen goed genoeg is voor de behandeling. Uw bloedwaarden worden voor elke chemokuur opnieuw gecontroleerd. Dit om te bekijken of uw bloed voldoende is hersteld voor een volgende kuur. Soms controleren we ook uw gebit of hart.

 2. U gaat voor deze behandeling naar de Medische Oncologie, polikliniek Oncologie 1.

 3. U krijgt of neemt de cytostatica volgens een vast schema in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld om de 3 weken, 4 maanden lang. Dit noemen we een chemokuur. Een behandeling bestaat meestal uit een aantal kuren. Het kan ook zijn dat u over een langere periode elke dag cytostatica krijgt. Afhankelijk van uw situatie krijgt u de cytostatica via een infuus, injecties, tabletten, capsules of een katheter.

  Chemokuur via een infuus

  Een chemokuur via een infuus krijgt u meestal in het ziekenhuis. Sommige kuren krijgt u bij het dagcentrum. U mag dan na de behandeling nog dezelfde dag naar huis. Als u langer moet wachten, bijvoorbeeld voordat u uw kuur krijgt of tussen een onderzoek en de uitslag ervan, kan dit in verblijfsruimte de Stee. Als u een chemokuur in het ziekenhuis krijgt, moet u vervoer regelen. U kunt na een behandeling niet zelf autorijden. Waarschijnlijk voelt u zich niet fit. Ook kunnen medicijnen invloed hebben op uw rijvaardigheid.

  Andere kuren

  Andere kuren krijgt u volgens een schema van meerdere dagen achter elkaar. Dat kan betekenen dat u in het ziekenhuis blijft en meerdere dagen wordt opgenomen. Tabletten of capsules kunt u thuis innemen.

  Rustperiode

  Chemotherapie heeft ook invloed op gezonde cellen. Daarom heeft u na een kuur meestal een rustperiode van een paar dagen of weken. Zo kunnen uw gezonde cellen herstellen. Na deze periode kijken we of u de volgende chemokuur kunt krijgen.

 4. Bij sommige chemokuren bekijken we tussentijds het effect van de behandeling. U krijgt dan bijvoorbeeld een CT​-scan na een aantal maanden, of een onderzoek naar tumormarkers. Of u komt voor controle. We bespreken van tevoren met u of, wanneer en hoe dit bij u gebeurt.

 5. U maakt na uw laatste chemokuur afspraken over controles. Deze doen we om het effect van de chemotherapie te beoordelen, eventuele bijwerkingen te behandelen en in de gaten te houden of u goed herstelt. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

 • De bijwerkingen hangen af van de persoon, de cytostatica en het soort kuur. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • moeheid
  • misselijkheid en overgeven
  • haaruitval
  • bloedarmoede
  • bloedingen
  • infecties
  • reuk- en smaakverandering
  • diarree of verstopping

  We bespreken met u welke bijwerkingen u kunt krijgen en hoe we deze kunnen voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld met ondersteunende medicijnen.


Bijwerkingen

De bijwerkingen hangen af van de persoon, de cytostatica en het soort kuur. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • moeheid
 • misselijkheid en overgeven
 • haaruitval
 • bloedarmoede
 • bloedingen
 • infecties
 • reuk- en smaakverandering
 • diarree of verstopping

We bespreken met u welke bijwerkingen u kunt krijgen en hoe we deze kunnen voorkomen of verminderen. Bijvoorbeeld met ondersteunende medicijnen.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. Bekijk wat we doen en hoe we dat doen.

Infecties voorkomen. Hoe doen we dat?

 • Antibiotica-team

  Elke ochtend bespreekt dit team nieuwe patiënten die antibiotica krijgen om te zorgen dat ze de juiste kuur krijgen. Dit kan ook het stoppen met antibiotica betekenen. Zo helpen we voorkomen dat bacteriën resistent worden voor antibiotica.

 • Artsen-microbioloog

  Deze mensen houden zich bezig met het aantonen van infecties en het bepalen van de beste behandeling. Ze kunnen een epidemie ontdekken voordat de eerste patiënt ziek wordt.

 • Hygiëne voor bezoekers

  Bij de ingang van elke verpleegafdeling kunt u uw handen wassen met speciale gel en een mondkapje op doen als u verkouden bent. Zo houden we samen ziektekiemen buiten de deur.

 • Infectiepreventie in het ziekenhuis

  Onze collega’s van de unit voor infectiepreventie werken overal in het ziekenhuis. Ze stellen regels op om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden, om patiënten tegen infecties te beschermen. Zo mogen artsen en verpleegkundigen geen sieraden dragen en hun persoonlijke hygiëne moet voldoen aan strenge eisen.

‘'Handhygiëne is cruciaal'‘
Alex Friedrich

Bijwerkingen verminderen

Hoe uw lichaam reageert op chemotherapie is niet te voorspellen. En ook niet of en hoe lang u na een behandeling nog last heeft van chemotherapie. U kunt wel zelf iets doen om de kans dat u de behandeling goed doorstaat te vergroten. Zo is goede voeding bijvoorbeeld erg belangrijk. En ook als u voldoende beweegt, heeft u misschien minder last van bijwerkingen.

‘Beweging heeft mij enorm geholpen bij mijn herstel.‘
Dingena Biester

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.