• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Poliklinische verloskamer De Spil

Print 

Veel vrouwen en hun partner vinden het prettig om onder huiselijke omstandigheden, met hun eigen verloskundige, te bevallen, maar met de zekerheid van een ziekenhuis dichtbij (de zogenoemde poliklinische bevalling). In De Spil is dit voor alle zwangeren mogelijk, bij welke praktijk u ook onder controle bent. Alle verloskundige praktijken van Groningen en omstreken kunnen gebruik maken van deze voorziening.

Ziekenhuisbed De Spil is gevestigd in het UMCG en bestaat uit een verloskamer die een huiselijke sfeer heeft. De kamer is van alle gemakken voorzien, zoals een eigen douche en toilet en een cd-speler. Het is mogelijk om gebruik te maken van een skippybal, baarkruk of het bevalbad.

Bevallen in bad

In de Spil kunt u in bad bevallen. Er is een groot opblaasbaar bad, waarin ook plaats is voor uw partner. Een persoonlijke hoes zorgt voor de hygiëne.
Een voordeel van in bad bevallen is dat het water het vermogen vergroot van de moeder om los te laten en de baby het 'werk' te laten doen. Bovendien begint het proces van aanpassen aan een leven in de zwaartekracht en in de atmosfeer pas als de baby in aanraking komt met lucht. Baby’s die in water geboren zijn, huilen minder door de geleidelijke overgang van baarmoeder naar buiten.

Ziekenhuisbed met badbevalling er naast Als u in bad wilt bevallen, bespreekt u dit met uw eigen verloskundige. 

Als de bevalling begint

Als de bevalling begint, neemt u gewoon contact op met uw eigen verloskundige. De verloskundige komt meestal eerst bij u thuis en overlegt met u wanneer u naar De Spil gaat. Voor een poliklinische bevalling maakt de verloskundige de afspraak met de afdeling waar de bevalling het beste kan plaatsvinden, op L3 of K3. 

​Handig om mee te nemen: 

  • muntstuk van twee euro voor een rolstoel
  • kleertjes en Maxi-Cosi voor de baby

 

Parkeren

U kunt 24 uur per dag parkeren in de parkeergarage van het UMCG. Vanaf ongeveer 21.30 uur tot 7.30 uur zijn de hekken voor de ingang van de parkeergarage gesloten. U kunt echter gewoon van de garage gebruikmaken. U rijdt tot vlak voor de hekken en ziet aan de linkerkant een intercom. U vertelt wie u bent en waarvoor u komt. Vervolgens trekt u een kaartje uit de automaat waarna de hekken opengaan.

Als u met de taxi komt, kunt u vragen of de taxi u voor de hoofdingang wil afzetten.

In De Spil

In De Spil wordt u opgevangen door een verpleegkundige of kraamverzorgende. Soms zal ook uw verloskundige direct met u meekomen. U krijgt een kamer toegewezen waar u kunt bevallen onder begeleiding van uw eigen verloskundige.

Na de bevalling

Als u en de baby zich goed voelen, mag u twee tot drie uur na de bevalling naar huis. Het tijdstip van uw vertrek bepaalt u samen met de verloskundige.

Kosten

Voor informatie over vergoeding van de kosten van een poliklinische bevalling zonder medische indicatie kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Van het UMCG krijgt u alleen een nota voor het gebruik van de verloskamer. Deze prijs is landelijk vastgesteld. Als u de actuele kosten wilt weten kunt u bellen met de afdeling Facturatie (050) 361 22 02, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. Van uw verloskundige krijgt u een nota voor de verloskundige hulp.
Als u in bad wilt bevallen moet u de persoonlijke hoes zelf aanschaffen. De kosten hiervoor zijn €40,00. U kunt dit contant betalen aan een medewerker van de Spil.

Vragen

Heeft u vragen over een poliklinische bevalling in De Spil, dan kunt u contact opnemen met uw verloskundige of met een medewerker van De Spil, telefoonnummer (050) 361 31 30.