Badbevalling

Bevallen in bad is 1 van de manieren om te bevallen. Een bevalling in water verloopt meestal ontspannen, soepel en minder stressvol.

Veel vrouwen die een badbevalling hebben gehad, zijn daar tevreden over.

Voordelen badbevalling

Warm water werkt als natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maak je makkelijker endorfines aan. Dit zijn een soort natuurlijke pijnstillers. In het warme water kun je vaak ook beter ontspannen. Daardoor maak je minder stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat je de weeën beter kunt verdragen. En dat je minder pijnstillers nodig hebt. Andere voordelen van een badbevalling zijn:

  • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maak je meer oxytocine aan. Dit is een bevallingshormoon dat zorgt voor goede, krachtige weeën.
  • Je bent gewichtsloos in het water, waardoor je je beter kunt bewegen. En een bevalhouding aannemen die je fijn vindt en voor meer ruimte in het bekken zorgen. Zo kan de baby goed indalen.
  • In bad kun je makkelijk op je knieën of hurken zitten, terwijl je tegen de badrand leunt. Zo helpt de zwaartekracht mee bij de bevalling. En dat is weer beter voor de ontsluiting.
  • De warmte zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen je vagina en anus. Dit gebied rekt daardoor makkelijker mee en is er minder vaak een knip nodig.
  • Vrouwen die in bad bevallen scheuren minder vaak uit.
  • Het bekkengebied is zachter en beter doorbloed. Daardoor kan bevallen in bad minder pijn doen voor vrouwen met bekkenpijn.

Een vrouw zit in het bevalbad en leunt voorover. We zien alleen haar hoofd en schouders. Een arts in een witte jas zit naast het bad. Ze leunt op de rand en heeft haar hand op de rug van de zwangere vrouw.

Wanneer in bad?

Het beste moment om in bad te gaan is als je krachtige, regelmatige weeën hebt. Het effect van het warme water is dan het grootst. De ontsluiting en/of geboorte van de baby kunnen in bad gebeuren. Als het nodig is, kunnen we tijdens de bevalling ook een hartfilmpje maken. Dit doen we met een draadloos, waterdicht apparaat.

Veiligheid bij badbevalling

Een badbevalling is even veilig als een ‘normale’ bevalling. Uit studies blijkt dat baby’s en hun moeders bij badbevallingen niet vaker overlijden of andere problemen krijgen. De navelstreng kan wel afscheuren als de baby na de geboorte te snel boven water komt. De arts of verloskundige let hier extra goed op.

Als de moeder haar warmte niet kwijt kan door te zweten, stijgt de lichaamstemperatuur van de ongeboren baby. Een hogere lichaamstemperatuur bij de moeder of ongeboren baby kan zorgen voor een te snelle hartslag van de baby. Dit kan na de geboorte zorgen voor problemen. Daarom mag het badwater nooit warmer zijn dan 37,7°C.

Als de bevalling normaal verloopt, gaat de baby pas ademhalen bij contact met de lucht. Heel soms gaat de baby direct na de geboorte al ademhalen. Dit komt door zuurstoftekort tijdens de bevalling. Als dat gebeurt, kan een baby tijdens een badbevalling badwater inslikken. Als het niet duidelijk is hoe het met de ongeboren kind gaat, moet je uit het bad komen zodat we je kunnen onderzoeken.

Wil je graag in bad bevallen?

Geef aan dat je graag in bad wilt bevallen. We bespreken dan samen of in bad bevallen mogelijk is.

We hebben 2 verloskamers met een bevalbad. Als er een verloskamer met een bad vrij is op het moment dat jij bevalt, dan kun je die gebruiken. Als er geen verloskamer met bad vrij is, dan kan het helaas niet.

Een verloskamer met een hartvormig bevalbad. Op de muren houten bekleding en een afbeelding van een heidelandschap. 3 ramen met daaronder een kast met daarop een aankleedkussen en een weegschaal.

Waar je verder aan moet denken

  • Neem badslippers, een badjas en badlaken mee. Als je partner bij jou in bad wil, dan moet die ook badkleding meenemen.
  • Zorg ervoor dat je tijdens en na de badbevalling genoeg drinkt en regelmatig plast.
  • Je mag geen olie- en zeephoudende producten in het bad gebruiken. Je mag wel een opblaasbal of een (nek)kussentje meenemen om te gebruiken in bad.

Heb je nog vragen?

Je kunt de polikliniek Centrum voor Zwangeren bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.