• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Leverworst en paté

Print 

Vanuit Sanquin is voorgesteld om het dieetadvies van orgaan- en allo-stamcel-transplantatiepatiënten uit te breiden met het advies om voorlopig geen leverworst of paté te eten in verband met risico’s op hepatitis E infecties.De onderbouwing hiervoor vindt u hieronder en verdere informatie kunt u vinden in de publicatie van Nijskens et al. Journal of Clinical Virology 74 (2016) 82–87

Waarom dit advies? Daarvoor is enige achtergrondinformatie nodig.

De infectiedruk van hepatitis E virus genotype 3 (‘varkens HEV’) in Nederland is hoog: jaarlijks maakt 1% van de bloeddonors stille infectie door. HEV gt3 infectie verloopt meestal asymptomatisch. Bij allo stamcel transplantatiepatiënten en bij solid organ transplantatie patiënten kan HEV-infectie chronisch verlopen, met snel optreden van cirrhose.

Ongeveer 1:1000 bloeddonaties is HEV positief (oftewel enkele per dag). Noodgedwongen zoekt Sanquin naar de transmissieroute. Aanvankelijk onderzochten wij vooral ‘rauwe’ voedingsmiddelen, zonder resultaat. Recent vonden wij echter positieve HEV PCR bij 43/55 leverworsten en 12/15 paté’s (grofweg 80%). Het betreft vele merken en soorten. Het laboratorium van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft onze bevinding bevestigd. HEV RNA sequencing toont gebruikelijke HEV genotype 3 sequenties, zoals eerder gevonden bij Nederlandse bloeddonors, patiënten en varkens.

Positieve HEV PCR betekent niet automatisch besmettelijkheid, het kan om virus-fragmenten gaan. Echter:

de toegepaste verhitting bij productie van leverworst blijkt beperkt, omdat anders het product onsmakelijk wordt. (De rauwe leverbrij wordt afgevuld in de definitieve omhulling, en vervolgens relatief kort in een waterbad verhit en daarna snel afgekoeld in koud water). De daarbij bereikte kerntemperatuur is waarschijnlijk te laag voor inactivatie van HEV.

De meerderheid van de Nederlandse varkens maakt HEV infectie door. In 2015 werden in Nederland  15.400.000 varkens geslacht. Naar schatting 10% van de varkenslevers is HEV positief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulenten van het UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram