Prostaatkanker: onderzoek en diagnose

Uw arts heeft u doorverwezen naar het UMCG omdat u klachten heeft aan uw prostaat. Of omdat uw PSA-waarde hoger is dan normaal. Dit betekent zeker niet altijd dat u prostaatkanker heeft. We onderzoeken u om vast te stellen wat er aan de hand is.

De periode tussen afspraken, onderzoeken en de uitslag is vaak spannend en kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen. Daarom proberen we uw afspraken en onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen. Zodat u snel weet wat er aan de hand is.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie van ons voor een afspraak. U bespreekt dan uw situatie met de arts. Die vertelt of er onderzoeken nodig zijn om een diagnose te kunnen stellen en zo ja welke.

Mogelijke onderzoeken

Welke onderzoeken u precies krijgt, hangt af van uw situatie. We doen bijna altijd een rectaal onderzoek. Dan voelen we met een gehandschoende vinger via de anus of er afwijkingen zijn aan de prostaat.

Andere mogelijke onderzoeken zijn:

We weten pas zeker of iemand prostaatkanker heeft, als hij een prostaatbiopsie heeft gehad. De uitslag van die biopsie geeft ook aan hoe agressief de tumor is. Dit geven we aan met de Gleason-score. Dit is een getal tussen 6 en 10. Hoe hoger het getal, hoe agressiever de tumor.​

Heel soms moeten we de lymfeklieren in de onderbuik weghalen om een preciezere diagnose te stellen. Of dit nodig is, hangt af van het stadium van de kanker.

Erfelijkheidsonderzoek

U kunt erfelijkheidsonderzoek​ laten doen in het UMCG als we vermoeden dat uw prostaatkanker erfelijk is. Hieraan denken we vooral als:

 • 2 of meer naaste familieleden prostaatkanker hebben of hebben gehad
 • deze familieleden jonger waren van 55 jaar toen ze de ziekte kregen
 • Het is goed om thuis al op te schrijven waar u last van heeft. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

  Als u een onderzoek of behandeling krijgt, kunnen er meerdere mogelijkheden zijn. Het is belangrijk dat u dit goed met u arts bespreekt. De 3 goede vragen helpen u hierbij.

  Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

 • Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze een diagnose. Als de diagnose prostaatkanker is, bespreken ze meteen welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan.

  Na dit overleg bespreken we de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak. Als de diagnose prostaatkanker is, bespreken we samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen.


 • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.


 • Het kan zijn dat uw arts vraagt of u wilt meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

  Nederlandse Kankerregistratie

  Wij delen patiëntgegevens met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ze gebruiken die gegevens voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandeling ervan. Zij kunnen niet zien van wie die gegevens zijn. Meer informatie over het gebruik van die gegevens staat op de website van het Integraal Kankerinstituut Nederland. Lees ook hoe wij omgaan met uw gegevens.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Om mijnUMCG te gebruiken heeft u een account nodig.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.