Prostaatkanker: over de ziekte

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Meestal groeit prostaatkanker heel langzaam en geeft de ziekte geen klachten. Behandelen is niet altijd nodig. We houden de ziekte dan wel goed in de gaten.

In de prostaat zitten klierbuisjes. Als cellen in die klierbuisjes ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo’n kwaadaardige tumor noemen we prostaatkanker of prostaatcarcinoom.

  • Elk jaar krijgen ruim 11.000 mannen in Nederland te horen dat ze prostaatkanker hebben. Prostaatkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort bij mannen. De ziekte komt vooral voor bij oudere mannen tussen de 60 en 85 jaar. Maar ook jongere mannen kunnen prostaatkanker krijgen.

  • Prostaatkanker ontstaat vaak zonder dat iemand het merkt, omdat de ziekte in het begin meestal geen klachten geeft. Soms wordt prostaatkanker toevallig ontdekt doordat de huisarts de PSA-waarde meet bij iemand met plasklachten. Plasklachten komen meestal door een goedaardige vergroting van de blaas of door een infectie aan het nierbekken, de urineleiders, de blaas of de plasbuis. Zo'n infectie heet een urineweginfectie. Maar soms zorgt prostaatkanker ook voor plasklachten. Uitzaaiingen van prostaatkanker kunnen pijn in de botten geven.

  • Het is vaak niet duidelijk hoe prostaatkanker ontstaat. De prostaat wordt bij veel mannen vanaf 30 jaar langzaam groter. Dit komt waarschijnlijk door het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Soms leidt dit op latere leeftijd tot goed- of kwaadaardige prostaatafwijkingen. ​Er zijn wel zaken die de kans op prostaatkanker kunnen vergroten:

    • het mannelijke​ hormoon testosteron
    • erfelijkheid, dus familie met prostaatkanker, maar ook met borstkanker of eierstokkanker
    • leeftijd, met het ouder worden neemt de kans op prostaatkanker toe

Erfelijke prostaatkanker

Prostaatkanker kan erfelijk zijn. Heeft u meer kans op prostaatkanker omdat er erfelijke prostaatkanker in uw familie voorkomt en bent u ouder dan 50? Dan kunt u het beste uw PSA-waarde 1 keer per jaar laten controleren door uw huisarts. Dat geldt ook voor uw naaste mannelijke familieleden die ouder zijn dan 50.​

Levensverwachting

Het is moeilijk om iets algemeens te zeggen over of iemand met kanker beter kan worden. Of hoelang iemand nog leeft als beter worden niet meer kan. Dat hangt namelijk heel erg af van bijvoorbeeld welke soort kanker iemand heeft en of er uitzaaiingen zijn. Een arts kan hier wel meer over vertellen.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.