Bloedonderzoek PSA-waarde

PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test.

PSA staat voor ‘prostaatspecifiek antigeen’. Als het PSA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Wat betekent de PSA-waarde?

Zowel een gezonde als een zieke prostaat maken PSA. Normaal zit er een klein beetje PSA in het bloed. Bij oudere mannen vaak wat meer dan bij jongere mannen. Dit geven we aan met een getal: de PSA-waarde.

Een PSA-waarde hoger dan 3 kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. PSA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde PSA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een ontsteking of prostaatvergroting.

Niet alle vormen van prostaatkanker maken PSA aan. Soms kan iemand met een PSA-waarde lager dan 3 toch prostaatkanker hebben.

Wanneer doen we een PSA-test?

Mannen worden vaak naar ons doorverwezen ómdat ze een verhoogde PSA-waarde hebben. We doen de test dan soms voor de zekerheid opnieuw. Na de behandeling doen we de test dan nog een keer om te kijken of de waarde is veranderd. Zo kunnen we zien of de behandeling aanslaat. Bij controles na een behandeling doen we meestal ook weer een test.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. U hoeft niet iets speciaal te doen of te laten voor het onderzoek.

  2. Voor een bloedonderzoek PSA-waarde gaat u naar de Prikpoli.

  3. We nemen een buisje bloed bij u af. In het laboratorium onderzoeken we wat de PSA-waarde van uw bloed is.

  4. U hoeft na het onderzoek niet iets speciaals te doen of te laten.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. 

Wachttijden

Meestal bent u meteen aan de beurt bij de prikpoli. Alleen als het heel druk is moet u  soms even wachten. Sommige patiënten hebben voorrang vanwege hun onderzoek of behandeling. Het kan dus zijn dat iemand anders voor u opgeroepen wordt.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het UMCG bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Vraag naar de Prikpoli.