Tumormarkers meten

Een tumormarker is een stof die in het lichaam voorkomt bij kanker. Een tumormaker kan voorkomen in bloed, urine, hersenvocht en ander weefsel.

Tumormarkers zijn vaak eiwitten. Het lichaam maakt deze stoffen aan als reactie op de kanker. Of de tumor zelf maakt deze stoffen aan. Sommige tumormarkers kunnen wijzen op 1 soort kanker. Een voorbeeld hiervan is PSA bij prostaatkanker. Andere tumormarkers kunnen bij meerdere soorten kanker voorkomen. Een voorbeeld hiervan is CEA.

Soms meten we de hoeveelheid of ‘waarde’ van deze stoffen om er achter te komen of iemand kanker heeft. Dit gebeurt altijd in combinatie met ander onderzoek. Tumormarkers komen namelijk ook vaak voor bij gezonde mensen.

De waarde van bepaalde tumormarkers kan soms ook iets zeggen over het effect van de behandeling of het verloop van de ziekte. Daarom meten we bij sommige kankersoorten de waarde tijdens en na de behandeling.

Verschillende onderzoeken

Er zijn verschillende tumormarkers en verschillende onderzoeken om de waarde van deze stoffen te meten. De belangrijkste onderzoeken zijn: