Bloedonderzoek CEA-waarde

CEA is een eiwit dat in het bloed kan voorkomen. Het wordt gemaakt als een ongeboren baby zich ontwikkelt en deze productie stopt voor de geboorte. Met een bloedonderzoek naar CEA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in het bloed zit.

Wat betekent CEA-waarde?

CEA staat voor ‘carcino embryonaal antigeen’. Als het CEA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op kanker. Een klein beetje CEA in het bloed is niet verontrustend. Dit geven we aan met een getal: de CEA-waarde.

Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking. Ook als u rookt, kunt u een verhoogde CEA-waarde hebben.

Wanneer doen we een CEA bloedonderzoek?

Een verhoogde CEA-waarde alleen is nooit voldoende om vast te stellen of u kanker heeft. U krijgt dit bloedonderzoek daarom altijd in combinatie met andere onderzoeken.

De CEA-waarde in het bloed kan verhoogd zijn bij de volgende kankersoorten:

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. U hoeft niet iets speciaal te doen of te laten voor het onderzoek.

  2. Voor een bloedonderzoek CEA-waarde gaat u naar de Prikpoli.

  3. We nemen een buisje bloed bij u af. In het laboratorium onderzoeken we wat de CEA-waarde van uw bloed is.

  4. U hoeft na het onderzoek niet iets speciaals te doen of te laten.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Wachttijden

Meestal bent u meteen aan de beurt bij de Prikpoli. Alleen als het heel druk is moet u soms even wachten. Sommige patiënten hebben voorrang vanwege hun onderzoek of behandeling. Het kan dus zijn dat iemand anders voor u opgeroepen wordt.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het UMCG bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Vraag naar de Prikpoli.