Botscan: onderzoek van het skelet

Bij een botscan maken we beelden van uw skelet, dus van uw botten en gewrichten. Op deze beelden kunnen we mogelijke afwijkingen zien. Een botscan heet ook wel een skeletscintigrafie.

Voor de scan gebruiken we een gammacamera en een klein beetje radioactieve vloeistof. Botten en gewrichten nemen deze vloeistof op. De gammacamera ‘ziet’ de straling. Op de beelden die de camera maakt, kunnen we door bepaalde patronen zien waar de stof zich meer of juist minder heeft gehecht. Daar kunnen we bepaalde ziektes en afwijkingen uit afleiden.

Wanneer doen we een botscan?

We doen een botscan als we vermoeden dat u een afwijking aan uw botten of gewrichten heeft. Dat kan een bottumor zijn, of een uitzaaiing van kanker in de botten van bijvoorbeeld prostaatkanker, borstkanker of longkanker. Een belangrijke reden om dan een botscan te doen, is om het stadium van kanker vast te stellen. Maar we kunnen ook een ander soort aandoening onderzoeken, zoals een infectie. Met een botscan kunnen we aandoeningen opsporen die op ‘gewone’ röntgenfoto’s moeilijk te zien zijn.

Hoe verloopt een botscan?

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden. U mag bijvoorbeeld gewoon eten en drinken. Neem wel een lijst mee met de medicijnen die u gebruikt. Hier kunnen we naar vragen bij het onderzoek.

    Laat ons vóór het onderzoek weten of u (misschien) zwanger bent of borstvoeding geeft. Dan kunnen we daar rekening mee houden. Bel dan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming: (050) 361 35 41. Mogelijk stellen we het onderzoek uit.

    Neem geen kinderen of een zwangere begeleider mee naar het onderzoek. Die zijn namelijk gevoeliger voor straling.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming.

  3. Het hAfhankelijk van de reden voor het onderzoek onderzoeken we uw hele skelet of een deel ervan. We spuiten de radioactieve vloeistof met een injectienaald in een ader in uw arm. U voelt hier verder niets van, behalve de prik.

    Via het bloed komt de stof in uw botten en gewrichten. Dit duurt een paar uur. Terwijl u wacht, hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. U mag ook gewoon eten. Het is goed om veel te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat de stof sneller wordt opgenomen. Het is wel belangrijk dat uw blaas leeg is voordat we de foto’s maken. Ga daarom naar de wc om te plassen voordat we de foto’s maken.

    U ligt tijdens het maken van de foto’s op een onderzoeksbed met een gammacamera boven en/of onder u. Dit is een groot apparaat dat de straling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw skelet ontstaat. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms maken we ook al direct foto’s als u de injectie krijgt. En soms maken we ook een CT-scan na de foto’s. Dit is een ander soort CT-scan dan een ‘normale’: we gebruiken hierbij minder röntgenstraling en geen contrastmiddel.

    Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Hoelang dit precies duurt, hangt af van hoeveel foto’s we maken. 1 foto duurt ongeveer 6-13 minuten. In totaal duurt het onderzoek 4-5 uur, dus inclusief de injectie, de wachttijd en het maken van de foto’s.

    We gebruiken steeds vaker een PET-CT-scan voor het onderzoeken van afwijkingen in botten en gewrichten. Dat doen we vooral bij het opsporen van een tumor.

  4. U hoeft niet speciale dingen te doen of te laten na het onderzoek. U heeft heel weinig radioactieve stof gekregen. Wat u wel heeft gekregen, is al heel snel uit uw lichaam. Het is ook niet schadelijk voor u en mensen in uw omgeving. Het onderzoek heeft ook geen bijwerkingen.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. U kunt de uitslag ook in mijnUMCG bekijken.

Radioactiviteit en veiligheid

Bij een botscan krijgt u radioactieve stof in uw lijf. U plast die stof heel snel uit. Het is niet schadelijk voor u en mensen in uw omgeving

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling. Dit is verder niet schadelijk.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming bellen van maandag tot en met vrijdag, van 8.30-12.00 en van 14.00-16.30 uur.