Het hAfhankelijk van de reden voor het onderzoek onderzoeken we uw hele skelet of een deel ervan. We spuiten de radioactieve vloeistof met een injectienaald in een ader in uw arm. U voelt hier verder niets van, behalve de prik.
Via het bloed komt de stof in uw botten en gewrichten. Dit duurt een paar uur. Terwijl u wacht, hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. U mag ook gewoon eten. Het is goed om veel te drinken. Dit zorgt er namelijk voor dat de stof sneller wordt opgenomen. Het is wel belangrijk dat uw blaas leeg is voordat we de foto’s maken. Ga daarom naar de wc om te plassen voordat we de foto’s maken.
U ligt tijdens het maken van de foto’s op een onderzoeksbed met een gammacamera boven en/of onder u. Dit is een groot apparaat dat de straling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw skelet ontstaat. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Soms maken we ook al direct foto’s als u de injectie krijgt. En soms maken we ook een CT-scan na de foto’s. Dit is een ander soort CT-scan dan een ‘normale’: we gebruiken hierbij minder röntgenstraling en geen contrastmiddel.
Het maken van de foto’s duurt ongeveer 45 minuten. Hoelang dit precies duurt, hangt af van hoeveel foto’s we maken. 1 foto duurt ongeveer 6-13 minuten. In totaal duurt het onderzoek 4-5 uur, dus inclusief de injectie, de wachttijd en het maken van de foto’s.
We gebruiken steeds vaker een PET-CT-scan voor het onderzoeken van afwijkingen in botten en gewrichten. Dat doen we vooral bij het opsporen van een tumor.