Prostaatbiopsie

Bij een prostaatbiopsie halen we stukjes weefsel uit de prostaat met een dikke, holle naald. Zo’n stukje weefsel heet een biopt. De biopsie doen we samen met een echografie.

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand prostaatkanker heeft, of dat het gaat om een goedaardige vergroting of een ontsteking van de prostaat​.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet bijvoorbeeld 1 uur voor het onderzoek een antibioticumtablet nemen om een mogelijke infectie te voorkomen. En als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u daar een aantal dagen voor het onderzoek mee stoppen. Uw arts bespreekt dit met u.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Interventiecentrum Urologie of naar de polikliniek Urologie. Dit staat in de afspraakbrief.

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een prostaatbiopsie kleedt u zich van onderen uit. Daarna gaat u op een onderzoekstafel liggen met uw benen gespreid in beensteunen. De arts brengt met glijmiddel een echosonde in uw anus tot in uw darm, vlakbij de prostaat. Dit kan een vervelend gevoel zijn. Een echosonde is een staaf die werkt met geluidsgolven. Daarmee maken we een echografie, zodat we de prostaat op een beeldscherm goed kunnen bekijken.

  Als de prostaat goed te zien is, brengt de arts door de echosonde een dunne naald in de prostaat. Hiermee prikt de arts meerdere keren in de prostaat en haalt zo 8-12 stukjes weefsel weg. Deze prikken voelt u en dat kan pijn doen. U kunt voor het onderzoek een verdoving krijgen die de scherpe pijn wegneemt. De prostaat helemaal verdoven lukt meestal niet.

  Het onderzoek duurt 20-30 minuten.

 4. De eerste 3 dagen na het onderzoek mag u niet fietsen. En ook niet rijden op een brommer of motor. U kunt na het onderzoek dus niet op de fiets, brommer of motor naar huis. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, mag u die de dag na het onderzoek weer nemen.

  In de 1e week na een prostaatbiopsie kan in uw plas of poep wat bloed zitten. Ook kan er tot 2 maanden na het onderzoek bloed in uw sperma zitten. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken, dit is normaal. Het is goed om ten minste 2 liter per dag te drinken als er bloed in uw urine zit.

  Krijgt u koorts, misschien met koude rillingen? Of verliest u langer dan 1 week bloed? Bel dan meteen naar de polikliniek Urologie: (050) 361 21 67. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Buiten deze tijden belt u naar het nummer (050) 361 61 61 en vraagt u naar de uroloog die dienst heeft.

 5. We onderzoeken de stukjes weefsel in het laboratorium. De uitslag krijgt u 10-14 dagen na het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. U hoort dan ook of er meer onderzoek nodig is.

Veiligheid van het onderzoek

Een prostaatbiopsie is veilig. Wel is er een kleine kans op een bloeding, op een infectie of op een bloedvergiftiging. Om dit te voorkomen, krijgt u voor het onderzoek antibiotica.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30-12.00 uur.