Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

In het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde helpen we paren en vrouwen met een onvervulde kinderwens. We proberen de oorzaak van het uitblijven van een gewenste zwangerschap op te sporen.

We helpen je met behandelingen die de kans op een zwangerschap groter maken. We vinden hierbij een kans op een gezonde zwangerschap en een goede start van het leven van jouw kind erg belangrijk. En geven je hier veel informatie over.

Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van endometriose. En behandelen we gynaecologische problemen bij kinderen.

Onderzoek

Om de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap te ontdekken, beginnen we meestal met een vruchtbaarheidsonderzoek. Dit heet ook wel een oriënterend fertiliteitonderzoek, een OFO. Uit het vruchtbaarheidsonderzoek wordt meestal de oorzaak voor het uitblijven van een gewenste zwangerschap duidelijk. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • stoornissen in de eisprong
  • afgenomen zaadkwaliteit
  • afgesloten eileiders
  • endometriose
  • een combinatie van deze oorzaken

Bij ongeveer 2 op de 10 paren vinden we bij het onderzoek geen afwijking. We hebben het dan over 'onverklaarde verminderde vruchtbaarheid'.

Zwanger worden na sterilisatie?

Wil je na een sterilisatie weer graag zwanger worden? Dan kun je in sommige gevallen de sterilisatie ongedaan laten maken. Dit heet ook wel een refertilisatie. In het UMCG doen we geen hersteloperaties. We kunnen je wel informeren, adviseren en de voor- en nadelen met je bespreken. Kies je voor een hersteloperatie dan verwijzen we je door naar het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Behandelingen bij kinderwens

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om zwanger te worden. Voor de man en de vrouw. Of een behandeling geschikt is, hangt af van de situatie. We bespreken daarom na het onderzoek samen de mogelijkheden.

Eerste afspraak

Voor een afspraak bij ons heb je altijd een verwijzing naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde nodig. Daarna krijg je van ons een paar vragenformulieren. Vrouw en man vullen ieder een formulier in met de eigen medische gegevens, bijvoorbeeld over:

  • je gezondheid
  • medicijngebruik
  • eerdere ziektes en/of operaties
  • eerdere zwangerschappen en eventueel eerder vruchtbaarheidsonderzoek

De ingevulde formulieren stuur je naar ons terug. Daarna maken we een eerste afspraak.

Handig om te weten

Soms doen we al voor de afspraak een zaadonderzoek. Je krijgt daarover informatie van ons. Ook is het belangrijk dat je als vrouw elke dag foliumzuur en vitamine D gebruikt als je zwanger wilt worden.

Video bekijken Scannen

Verpleegkundig spreekuur

Heb je medische of verpleegkundige vragen over een behandeling, medicatie, onderzoek of lichamelijke klachten? Bel naar het verpleegkundig spreekuur. Dat kan op werkdagen, tussen 13.00 en 14.00 uur. 

Telefoon: (06) 316 234 19

Laboratorium Voorplantingsgeneeskunde

In het laboratorium vindt onder andere zaadbewerking, bevruchting van eicellen en het kweken van embryo’s plaats. In het laboratorium werken embryologen die leiding geven aan de analisten. Zij beoordelen de zaadkwaliteit, en bij behandelingen zijn zij verantwoordelijk voor de eicellen, zaadcellen en embryo’s die ontstaan. Er is elke dag overleg tussen de artsen en de embryologen over de paren die een behandeling ondergaan.  

Het laboratorium van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde beschikt over de NEN-EN-ISO 15189:2012 accreditatie. Registratienummer M164. De scope van accreditatienummer M164 is in te zien op rva.nl

Cryobank

In de cryobank kunnen we zaad, eicellen, embryo’s en eierstokweefsel invriezen en bewaren. Het laboratorium bewerkt dit op zo'n manier dat we het jaren veilig  kunnen bewaren. Deze materialen kunnen we later gebruiken bij een vruchtbaarheidsbehandeling.

Het cryobank laboratorium van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde heeft een erkenning orgaanbank; registratienummer 6342L/EO.  Het overzicht van de Wvkl-erkenning is in te zien op farmatec.nl 
 

Contact met secretariaat VPG

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.