Gezond zwanger worden

Een gezonde leefstijl is belangrijk als je zwanger wilt worden, op welke manier dan ook. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid en vergroot de kans op een gezonde zwangerschap.

Voor een gezonde zwangerschap is het belangrijk om zelf gezond te leven. Een gezonde leefstijl bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Bewegen is gezond. Sport of beweeg in ieder geval 150 minuten verdeeld over de week. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen, rennen, voetballen, tennissen of zwemmen. Loop ongeveer 10.000 stappen (7 tot 8 kilometer) per dag. Vooral als je een zittend beroep hebt is het een uitdaging om 10.000 passen per dag te maken. Maak dan vaker een lunchwandeling of een wandeling na het werk. Meer informatie en tips over gezond bewegen staat op Nederlandse norm gezond bewegen en Breng beweging in je dag.

 • De kans op een zwangerschap is kleiner als je rookt. Roken geeft ook meer risico’s voor het ongeboren kind. Ze zijn vaak te klein en komen vaker in de couveuse. Stoppen met roken is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Bespreek dit met je huisarts. Of in het ziekenhuis met je arts. Tips en adviezen staan ook op Ik wil stoppen met roken en op de website van Thuisarts.

 • Gezond eten is de beste basis voor een goede zwangerschap. Eet voldoende groente, fruit, eiwit en gezonde vetten. Verse producten zijn het beste. Drink ook genoeg water. Neem niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag. Dat is 2 koppen koffie of 5 koppen thee. Drink je te veel dranken met cafeïne, dan heb je een grotere kans op een miskraam. Cafeïne zit ook in frisdrank, zoals cola.

  Begin 8 weken voordat je denkt zwanger te worden met foliumzuur (400 microgram). Neem de tabletjes tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is belangrijk om de kans op een kindje met een open ruggetje te verkleinen. Begin ook met het slikken van vitamine D (10 microgram). Je kunt multivitaminen nemen speciaal voor zwangeren. Hierin zitten ook foliumzuur en vitamine D.

  Als het niet of minder snel lukt om zwanger te worden, moet je doorgaan met het nemen van foliumzuur en vitamine D. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over Gezond zwanger worden, en gezond eten voor en tijdens de zwangerschap. Ook vind je hier voedingsadviezen voor zwangere vrouwen.

  Alcohol

  Alcohol is slecht voor de vruchtbaarheid. Vrouwen die zwanger willen worden moeten stoppen met het drinken van alcohol. Ook als het er 'maar eentje' is. Er is geen veilige grens voor vrouwen die zwanger willen worden. Ook mannen kunnen beter geen alcohol drinken. Maximaal 1 glas per dag kan, meer is echt ongezond. Beter is het om helemaal geen alcohol te drinken. Op de website van VNN en Thuisarts vind je meer informatie over stoppen met drinken.

  Drugs

  Als je drugs gebruikt, heb je minder kans om zwanger te worden. Vrouwen en mannen worden er minder vruchtbaar van. Ook heb je door het gebruik van drugs meer kans op een miskraam.

  Ben jij of je partner verslaafd aan alcohol of drugs? Bespreek het met ons. Dan verwijzen we je naar de huisarts of verslavingszorg. Zij kunnen jou of jullie helpen. Op de website van Thuisarts of de VNN vind je meer informatie over stoppen met (afkicken) of minder gebruiken van drugs.

 • Slaap is belangrijk voor je lichaam en geest om te herstellen. Tijdens je slaap en dromen verwerk je alles wat je overdag hebt gedaan. Je lichaam maakt cellen en afweerstoffen aan tijdens de slaap. Tips voor een goede nachtrust:

  • Zorg voor voldoende daglicht overdag.
  • Drink niet teveel koffie, thee en cafeïne houdende drankjes.
  • Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer tussen de 16-20 graden is.
  • Zorg voor een vast slaapritme, bijvoorbeeld om 23.00 uur naar bed en om 7.00 uur opstaan.
  • Kijk tenminste 1 tot 2 uur voor het naar bed gaan niet meer op een scherm. Elektronische schermen geven een soort blauw licht af, waardoor je minder goed in slaap valt.

  Meer informatie over slaap staat op de website van Trimbos.

 • Mensen die het niet lukt zwanger te worden hebben vaak stress. Word ik ooit moeder of vader? Wat is er met mij aan de hand? Waarom lukt de behandeling niet? Piekeren kan zorgen voor slaapproblemen. Maar kost ook veel energie. Als je veel piekert, bespreek dit dan met je arts in het ziekenhuis of met je huisarts. Er zijn verschillende oplossingen, zoals mindfulnesstrainingen en cognitieve gedragstherapie. Hierbij leer je hoe je negatieve gedachten positief maakt. Zo voel je je beter en verandert je gedrag. Op de website Mentaal Beter en het Centrum voor Mindfulness vind je informatie en trainingen.

Video bekijken Scannen

Zorg voor balans in je dagelijkse leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of vraag naar de leefstijlbegeleiding bij overgewicht door 1 van de leefstijlverpleegkundigen van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Zij denken graag met je mee.