Invriezen en bewaren van eierstokweefsel

Als je een behandeling krijgt voor kanker, kan het voorkomen dat je eierstokken beschadigen. Soms kun je je eierstokweefsel laten invriezen, om later te proberen een kind te krijgen.

Het invriezen en ontdooien van eierstokweefsel is nog niet zo lang mogelijk. En is nog experimenteel. Dat betekent dat we nog onderzoeken hoe we dit het beste kunnen doen, en hoe we het kunnen verbeteren. Op dit moment gaat ongeveer 10% van het eierstokweefsel kapot bij het invriezen en ontdooien. Bij het terugplaatsen gaat ook veel eierstokweefsel kapot, zo'n 70%.

Wanneer is deze behandeling mogelijk

Het bewaren van eierstokweefsel is mogelijk als je:

 • jonger bent dan 35 jaar
 • er een grote kans is dat je in de overgang komt na een behandeling voor kanker
 • er weinig of geen kans op uitzaaiingen is naar de eierstokken

Gesprek

Je hebt een gesprek met een gynaecoloog van Voortplantingsgeneeskunde, die bespreekt met je of je mogelijk eierstokweefsel kunt laten invriezen.

Het invriezen en bewaren van het eierstokweefsel gebeurt in het Radboud in Nijmegen. Dit is omdat het invriezen en bewaren van eierstokweefsel nog niet vaak wordt gedaan. We hebben daarom afgesproken dat het invriezen en bewaren maar op een paar plaatsen in Nederland gebeurt. Op de site van het Radboud staat meer informatie over het invriezen en bewaren van eierstokweefsel.

Het kan zo zijn dat de achtergebleven eierstok na de behandeling nog goed werkt of snel weer goed werkt. Met 1 gezonde eierstok kan je al normale seksuele gevoelens en vruchtbaarheid hebben.

 • Voordat we eierstokweefsel weghalen, testen we je op infectieziekten zoals HIV, hepatitis B en hepatitis C. Als je uit het Caribisch gebied, Azië of Afrika (behalve Marokko) komt of daar vaak naartoe gaat, dan testen we je ook op HTLV1/2. Dat doen we met bloedonderzoek.

  Het weefsel wordt namelijk in een diepvriesvat bewaard, samen met weefsel van andere vrouwen. Om te voorkomen dat infectieziekten zich verspreiden, verplicht de wet ons om te testen. Als je besmet bent met een van deze ziekten, verwijzen we je de polikliniek Infectieziekten voor onderzoek. Het eierstokweefsel gaat naar het Radboud om in te vriezen.

 • Jij bent de enige die het eierstokweefsel mag gebruiken. Met het Radboud spreek je de zaken af over het gebruiken van het weefsel.

  Als je het weefsel niet meer wilt gebruiken voor een zwangerschap, dan kun je het ook afstaan aan het UMCG of het Radboud UMC voor wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitscontrole van de invries- en ontdooiprocedure en scholing van het laboratoriumpersoneel. Daarvoor hebben we wel je toestemming nodig. Als jij dat niet wilt, dan wordt het eierstokweefsel vernietigd.

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe je je op de operatie voorbereidt. Ook heb je voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor ga je naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

 2. Voor deze behandeling ga je meestal naar het Operatief Dagbehandelingcentrum (ODBC). Soms wordt je opgenomen in het ziekenhuis.

 3. Voor het afnemen van eierstokweefsel ga je onder narcose. Het weghalen doen we meestal met een kijkoperatie, een laparoscopie. Tijdens de behandeling halen we 1 eierstok weg. Dit omdat het niet helemaal zeker is of door de behandeling alle eicellen verloren gaan.

  Soms kunnen we het eierstokweefsel weghalen tijdens een andere operatie, bijvoorbeeld als je al bij ons bent voor een (buik)operatie. Dat bespreekt je arts van tevoren met je.

  Het weefsel gaat daarna naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Daar wordt het ingevroren in kleine stukjes en bewaard totdat je het nodig hebt.

 4. Als je minstens 2 jaar vrij bent van de ziekte waarvoor je behandeld werd, kunnen je het ingevroren eierstokweefsel gebruiken voor een mogelijke zwangerschap. Dit beslis je samen met je arts.

  Voor het terugplaatsen van eierstokweefsel ga je meestal naar het Radboud UMC in Nijmegen, omdat het eierstokweefsel daar ook wordt bewaard. Zij plaatsen een paar stukjes ingevroren eierstokweefsel terug in de achtergebleven eierstok of het buikvlies. Dit doen ze met een operatie

  Dan moeten je afwachten of de teruggeplaatste stukjes weefsel weer gaan werken. Als dit zo is, kun je weer ongesteld worden, en bij eisprongen is er een kans op een natuurlijke zwangerschap. Om de kans op een zwangerschap groter te maken, is soms is een IVF-behandeling nodig.

  Het terugplaatsen van eierstokweefsel is nog een experimentele behandeling. Maar de resultaten zijn positief, overal zijn al kinderen geboren met deze techniek.

Aansprakelijkheid

Het UMCG is niet aansprakelijk voor de schade die wordt toegebracht aan het weefsel. Het UMCG is ook niet aansprakelijk voor het verloren gaan van weefsel als gevolg van zorgvuldig uitgevoerde procedures of overmacht.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.