Vruchtbaarheidsonderzoek

Bij een vruchtbaarheidsonderzoek kijken we wat de oorzaak kan zijn dat je niet zwanger wordt. We noemen dit ook wel een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO).

We doen een vruchtbaarheidsonderzoek als na een jaar proberen het nog niet gelukt is om zwanger te worden. Als de vrouw een onregelmatige menstruatie heeft, doen we al eerder onderzoek. Een vruchtbaarheidsonderzoek bestaat uit verschillende onderzoeken, bij de man en de vrouw. Meestal vinden we door de onderzoeken de oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap. Oorzaken die veel voorkomen zijn:

  • stoornissen in de eisprong
  • afgenomen zaadkwaliteit
  • afgesloten eileiders
  • endometriose
  • een combinatie van deze oorzaken

Soms vinden we geen duidelijke reden bij de man of de vrouw.

Je (huis)arts kan je voor dit onderzoek naar verwijzen naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.

Het onderzoek stap voor stap

  1. Na de verwijzing van de huisarts, krijg je van ons een vragenlijst. Deze moeten jullie alllebei invullen. De vragen gaan over je gezondheid, eerdere zwangerschappen, menstruatie en leefstijl. Stuur de vragenlijsten ingevuld naar ons terug. Daarna krijg je een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt.

  2. Je gaat voor dit onderzoek naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.

  3. Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat uit verschillende onderzoeken bij jou en jouw partner. Welke onderzoeken dit zijn, hangt af van jullie situatie:

    Tellen beweegbare zaadcellen (zaadtelling) in het laboratorium

  4. Aan de hand van de uitslag van het vruchtbaarheidsonderzoek bespreken we samen wat de kans is op een natuurlijke zwangerschap. Als die kans laag is, bespreken we de mogelijke behandelingen. Dit is maatwerk, we houden hierbij rekening met:

    • uitslag van het oriënterend fertiliteitsonderzoek
    • mogelijke behandelingen die je al hebt gehad
    • hoe lang je al ongewenst kinderloos bent
    • de leeftijd van de vrouw
    • de richtlijnen van de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie)
    • wereldwijde wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied
    • de veranderde kans op een zwangerschap door een behandeling

    Je arts bespreekt de uitslagen van het onderzoek en de kans op zwangerschap in het komende jaar met je. Samen bespreken jullie de mogelijke behandelingen. We vertellen wat de behandeling inhoudt, de kans op zwangerschap per behandeling en de mogelijke bijwerkingen.

Betere zorg door samenwerking

Jouw artsen en verpleegkundig specialisten werken altijd samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we de diagnose na overleg in het behandelteam.

Wetenschappelijk onderzoek

We doen samen met andere ziekenhuizen in Nederland wetenschappelijk onderzoek naar het verhogen van de kans op een zwangerschap, met of soms ook zonder behandeling.

Zorg voor balans in je dagelijkse leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of vraag naar de leefstijlbegeleiding bij overgewicht door 1 van de leefstijlverpleegkundigen van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Zij denken graag met je mee.

Gezond zwanger worden

Een gezonde leefstijl is belangrijk als je zwanger wilt worden, op welke manier dan ook. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid en vergroot de kans op een gezonde zwangerschap. 

Lees er meer over

Heb je nog vragen?

Je kunt naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.