Vaginale echoscopie

Een vaginale echoscopie is een inwendig onderzoek via de vagina. Met een vaginale echoscopie maken we beelden van de baarmoeder, baarmoederholte, eierstokken en eileiders. Het onderzoek heet ook wel een gynaecologische echo.

Een vaginale echoscopie gebeurt met een dun staafje dat geluidsgolven uitzendt en terugontvangt. Dit apparaatje is de echoprobe. De geluidsgolven worden omgezet in beelden die de gynaecoloog op een beeldscherm kan zien. De arts brengt met een glijmiddel een probe in de vagina. Het inbrengen doet meestal geen pijn.

Een vaginale echo geeft een scherper beeld met meer details dan een uitwendige echo.

Wanneer doen we een vaginale echoschopie?

We doen dit onderzoek bijvoorbeeld bij:

Het onderzoek stap voor stap

  1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt. Ben je (mogelijk) zwanger? Geef dat dan door vóór het onderzoek. Bel met de polikliniek waar je de afspraak hebt. Het telefoonnummer staat in de afspraakbrief en onderaan deze pagina.

    Als je ongesteld bent tijdens het onderzoek is dat geen probleem, je hoeft de afspraak niet af te zeggen. Voordat het onderzoek begint, haal je de tampon weg.

  2. Een vaginale echo kan op verschillende plekken in het UMCG. In de brief staat waar je moet zijn. 

  3. Voor een vaginale echoscopie kleed je je van onderen uit. Je zit in een gynaecologische stoel met je benen in beensteunen. De arts brengt met glijmiddel een echoprobe in de vagina.

    Je kunt tijdens het onderzoek meekijken op een beeldscherm. Degene die de echo maakt kan je vertellen wat je op de beelden ziet, als je dat wilt.

  4. Na het onderzoek mag je direct naar huis. Je hoeft verder niet iets speciaals te doen of te laten.

  5. Als je de uitslag niet tijdens het onderzoek wilt horen, dan krijg je die later van je verloskundige of arts. Als je behandelend verloskundige of arts zelf de echo maakt, bespreekt die de uitslag wel meteen met je.

  • Een vaginale echoscopie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind.

Veiligheid van het onderzoek

Een vaginale echoscopie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat in de afspraakbrief.