Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) behandelt mensen met problemen aan het spijsverteringskanaal. Dit is een verzamelnaam voor de slokdarm, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever, de galwegen en de galblaas.

Vooral patiënten met zeldzame en ingewikkelde klachten en ziektes aan het spijsverteringskanaal worden doorverwezen naar het UMCG. Ons team is gespecialiseerd in:

  • chronische darmziekten
  • hepatologie en leverziekten
  • levertransplantatie
  • kanker in het spijsverteringskanaal
  • darmfalen, voedingszorg en dunnedarmtransplantatie
  • de nieuwste endoscopische technieken

Chronische darmziektes

De afdeling MDL heeft een Centrum voor Chronische Darmziektes: het IBD Centrum. IBD is de afkorting voor 'Inflammatory Bowel Disease'. In het centrum behandelen we mensen vanaf 16 jaar met darmziektes die niet meer overgaan, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Dit doen we in samenwerking met de chirurgie en de kinder-MDL.

Lees meer over het IBD Centrum.

Hepatologie en leverziekten

De Hepatologie is een onderdeel van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Ons behandelteam behandelt mensen met een acute of chronische ziekte aan de lever of galwegen. Ook behandelen we patiënten met cirrose. Cirrose is het eindstadium van een chronische leverziekte die gekenmerkt wordt door uitgebreide littekenvorming in de lever.

De Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm- en Leverartsen en de Nederlandse Internisten Vereniging hebben het UMCG aangewezen als gecertificeerd hepatitisbehandelcentrum. Dat betekent dat patiënten bij ons terecht kunnen voor onderzoek en behandeling van alle vormen van virale hepatitis.

Levertransplantatie

Het UMCG verricht sinds 1979 levertransplantaties en is 1 van de 3 ziekenhuizen in Nederland waar patiënten voor deze behandeling terecht kunnen. In het UMCG kan een levertransplantatie gecombineerd worden met een hart-, long-, nier-, alvleesklier- en dunnedarmtransplantatie.

Dit gebeurt binnen het UMCG Transplantatiecentrum.

Kanker in het spijsverteringskanaal

Onze MDL-specialisten behandelen mensen met slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker, leverkanker, alvleesklierkanker, galwegkanker en galblaaskanker. We werken nauw samen met de andere zorgverleners die bij de behandeling van kanker betrokken zijn. Dit gebeurt binnen het UMCG Comprehensive Cancer Center.

Lees meer over het expertisecentrum galwegkanker, het expertisecentrum slokdarm- en maagkanker en het expertisecentrum familiaire darmkanker.

Darmfalen, voedingszorg en dunnedarmtransplantatie

Het UMCG is een expertisecentrum op het gebied van darmfalen. We behandelen kinderen en volwassenen van wie de darmen niet genoeg vocht en voeding opnemen. We zijn het enige ziekenhuis in Nederland waar patiënten een dunnedarmtransplantatie kunnen krijgen.

Lees meer over het expertisecentrum darmfalen.

Technisch voedingsteam

Afdeling MDL werkt samen met het technisch voedingsteam (TVT). Dit team is gespecialiseerd in de toediening van vloeibare voeding en voeding via de bloedbaan. Dit heet enterale en parenterale voeding.

Lees meer over het technisch voedingsteam (TVT).

Endoscopiecentrum

Op ons endoscopiecentrum onderzoeken en behandelen we de binnenkant van het spijsverteringskanaal en de longen. Hiervoor gebruiken we de nieuwste endoscopische technieken.

Lees meer over het endoscopiecentrum.

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 tot 16.30 uur.