Centrum voor Chronische Darmziekten

Het IBD Centrum biedt zorg voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Kinderen met IBD worden behandeld op de polikliniek van Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Als zij 16 worden gaan ze naar de zgn. Transitiepoli. Als ze achttien zijn gaan jongeren over naar de ‘volwassen’ polikliniek.

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving in het Engels voor 'chronische darmontsteking’. De 2 belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

IBD is een chronische ziekte. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

Bij de ziekte van Crohn kan de ontsteking voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel, van mond tot anus. Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn vermoeidheid, pijn in de buik, koorts of een slechte stoelgang Bij Colitis Ulcerosa zit de ontsteking alleen in de dikke darm. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn bloed- en slijmverlies bij de ontlasting.

Afspraak bij het Centrum voor Chronische darmziekten

Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar het IBD Centrum. Als u patiënt bent bij het IBD Centrum, kunt u ons zelf bellen. Houd uw patiëntennummer bij de hand? Het patiëntnummer staat op uw afspraakbrief.

Vragen over medische zaken

Heeft u vragen over medische zaken? Bel dan de IBD-verpleegkundige. DAt kan van maandag t/m vrijdag, tussen 9.00 tot 10.30 uur. Belt u het algemene nummer van het UMCG (050) 361 61 61 en vraag om doorverbinding met toestelnummer 13083. 

Bij acute problemen

Bij acute problemen kunt u tijdens kantooruren bellen met de IBD-verpleegkundige (zie hierboven). Buiten kantooruren belt u het algemene nummer van het UMCG: (050) 361 61 61 en vraagt u naar de dienstdoende MDL- arts.

Vragen over afspraken

Heeft u vragen over afspraken? Neemt u dan contact op met de zorgadministratie van het IBD Centrum, telefoonnummer: (050) 361 92 59 fax: (050) 361 93 31 (dinsdag, woensdag en vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur en maandag en donderdag van 08:30 tot 11:30 uur).

Contact

Vragen? Bel naar polikliniek Buik. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.