Centrum voor Chronische Darmziekten

In het IBD Centrum behandelen we mensen vanaf 18 jaar met chronische darmziekten. Dit zijn darmziektes die niet meer overgaan, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. IBD staat voor 'Inflammatory Bowel Disease'. Dit is een Engelse omschrijving voor 'chronische darmontsteking'.

Het IBD Centrum behandelt volwassenen met een chronische darmziekte en maakt deel uit van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten.

Complexe zorg als specialisme

Vooral patiënten met zeldzame en ingewikkelde klachten en ziektes aan het spijsverteringskanaal kunnen voor hun behandeling terecht in het UMCG. Het IBD Centrum is gespecialiseerd in:

Multidisciplinaire behandelteams

Binnen het IBD centrum werken verschillende zorgverleners, zoals MDL (maag-, darm-, lever)-artsen, artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten en (research-) verpleegkundigen. Het behandelteam bestaat uit een hoofdbehandelaar, een arts, arts in opleiding of verpleegkundig specialist, en een IBD-verpleegkundige.

Als u naar het IBD Centrum bent verwezen, heeft u eerst een gesprek met uw behandelaar. Vaak doen we daarna nog extra onderzoek. Zo kunnen we een goede diagnose stellen en beslissen wat voor u de beste behandeling is.

Transitiepoli

Kinderen met een chronische darmziekten kunnen terecht in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Zodra zij (bijna) 18 jaar zijn, gaan ze voor behandeling naar het IBD-centrum. Voor de eerste afspraak bij het IBD-centrum gaan ze vaak met hun ouders/verzorgers naar de transitiepoli. Er is dan altijd een goed voorbereide kennismaking.

Contact

U kunt het IBD-team bellen via de polikliniek Buik. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

(050) 361 92 59