Wetenschappelijk onderzoek IBD

Het IBD Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet veel wetenschappelijk onderzoek. Nationaal en internationaal. Met dit onderzoek proberen we de zorg voor mensen met chronische darmziekten verder te verbeteren. Zodat we hen de best mogelijke behandeling en kwaliteit van leven kunnen geven.

Onderzoek IBD-centrum

Wat de beste behandeling is voor iemand met een chronische darmziekte, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, verschilt erg per persoon en per ziekte. Het is moeilijk te voorspellen hoe de ziekte zich ontwikkelt. Door dit te onderzoeken, weten we wel steeds beter welke factoren hierbij een rol kunnen spelen. Ook doen we veel onderzoek naar medicijnen voor chronische darmziekten. Daardoor groeit het aantal behandelmogelijkheden.

Als IBD-centrum van het UMCG hebben we extra expertise op het gebied van:

  • het microbioom en IBD
  • voeding bij IBD
  • medicijnen bij IBD

Ook doen wij samen met de afdeling Chirurgie van het UMCG onderzoek naar:

  • fisteling bij IBD
  • IBD-behandeling na operaties

Lees meer over microbioomonderzoek in het UMCG.

Vita Graid-studie

We onderzoeken of voeding en een speciale vitamine-capsule de ontwikkeling van de Ziekte van Crohn gunstig kunnen beïnvloeden.

Dit doen we binnen de Vita Graid-studie.

IBD-tracker

Een jaar lang volgen we patiënten met een chronische darmziekte. Zij doen op vaste momenten standaard testen. Ook als het goed met hen gaat. Zo proberen we bloed- of ontlastingswaarden te vinden die al vóór er klachten ontstaan veranderen. Deze “markers” kunnen we dan gebruiken om opvlammingen van IBD te voorspellen. En in de toekomst beter te kunnen behandelen.

Dit doen we binnen de IBD-tracker-studie.

Parelsnoer Inflammatoire Darmziekten

Het UMCG slaat gegevens en lichaamsmaterialen van IBD-patiënten, zoals bloed en weefsel, op in de databiobank Parelsnoer IBD. Dit doen we alleen als patiënten daar toestemming voor geven. Parelsnoer IBD helpt onderzoekers bij hun onderzoek naar chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees meer over data-biobank Parelsnoer Inflammatoire Darmziekten (PSI-IBD).

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of we vragen u of we een deel van uw anonieme patiëntengegevens mogen verzamelen in onze data-biobank Parelsnoer IBD. U krijgt hier dan van ons van tevoren informatie over. Zo kunt u een goede keuze maken. U beslist altijd zelf of u wel of niet mee wilt doen.