Centrum voor Chronische Darmziekten Wetenschappelijk onderzoek IBD Centrum

Een van de kerntaken van het IBD Centrum is het doen van wetenschappelijk onderzoek. We onderzoeken bijvoorbeeld het bevorderen van de kwaliteit van leven met IBD of de effectiviteit en veiligheid van nieuwe medicatie. Deze laatste onderzoeken heten ook wel clinical trials.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens een operatie hebben weggehaald, wilt afstaan. U krijgt altijd van tevoren informatie over dat wetenschappelijk onderzoek. Zo kunt u een goede keuze maken. U beslist altijd zelf of u wel of niet mee wilt doen.

ICC initiative on Crohn and Colitis

Behandelingsopties worden sterk bepaald door waarnemingen in goed gedocumenteerde patiëntengroepen. Na de integratie van de academische ziekenhuizen en de medische faculteiten tot UMC’s, is in Nederland het translationeel onderzoek, dat kliniek en laboratoria aan elkaar koppelt, enorm tot bloei gekomen. De hoofden van de secties IBD van alle UMC’s hebben zich daarom verenigd in het ICC (Initiative on Crohn and Colitis).

De missie van het ICC is het verbeteren van de kwaliteit van leven van IBD-patiënten door wetenschappelijk onderzoek naar de pathogenese van IBD en door ontwikkeling en toepassing van nieuwe therapieën (zorginnovatie). Vanuit deze ICC-missie worden in (poli)klinieken en endoscopiecentra gegevens en lichaamsmaterialen verzameld in het kader van het door de overheid gesubsidieerde zogenaamde Parelsnoerproject.