Wetenschappelijk onderzoek Maag-, Darm- en Leverziekten

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het vergroten van kennis over ziektes aan de slokdarm, maag, darmen, lever, alvleesklier en galwegen. Zodat we onze patiënten nog beter kunnen behandelen.

Ons team is intensief betrokken bij landelijk en internationaal onderzoek naar de verschillende ziektes die we behandelen. Sommige van die ziektes zijn heel zeldzaam. Zeker dan is het belangrijk alle krachten en kennis die we hebben bij elkaar te brengen en samen te werken met collega’s in andere medische centra.

In het UMCG hebben we extra expertise op het gebied van:

  • hepatologie en levertransplantatie
  • ontstekingsziekten van de darmen
  • dunnedarmtransplantatie
  • gastro-intestinale oncologie
  • geavanceerde endoscopie

Hier doet ons team veel onderzoek naar.

Onderzoek genoom, transcriptoom en microbioom

Om meer inzicht te krijgen in hoe maag-, darm- en leverziekten ontstaan en werken, analyseren we genoom, transcriptoom en microbioom. Genoom is erfelijk materiaal. Transcriptoom zijn boodschapper-RNA-moleculen. Microbioom zijn alle bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens in ons spijsverteringsstelsel. Zo vinden we aanknopingspunten voor nieuwe behandelmogelijkheden.

Lees meer over de onderzoeksafdeling Gastroenterology and Hepatology (umcgresearch.org)

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan voor bijvoorbeeld OncoLifeS. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een weloverwogen keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u dit wel of niet wilt.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen via het secretariaat Maag-, Darm- en Leverziekten van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.