Endoscopiecentrum

Het Endoscopiecentrum doet onderzoek om de binnenkant van de longen en het spijsverteringsstelsel te bekijken. Spijsverteringsstelsel is een verzamelnaam voor de slokdarm, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever, de galwegen en de galblaas.

Inwendige onderzoeken en behandelingen

Op het Endoscopiecentrum doen we inwendige onderzoeken. De naam endoscopie komt van ‘endo’ en 'scoop'. Dit betekent 'van binnen' en 'kijker'. Met de endoscoop kijken we dus in het lichaam zonder dat daarvoor een operatie nodig is. We kunnen via zo'n endoscopisch onderzoek:

  • organen van binnen bekijken
  • een stukje weefsel weghalen voor onderzoek
  • direct een behandeling uitvoeren

Welk onderzoek u precies krijgt, hangt of van het orgaan dat we bekijken. Zo bekijken we bij een gastroscopie de maag en bij een bronchoscopie de luchtwegen. We doen ook functieonderzoek om te bekijken of een orgaan goed werkt.

Voorbeelden van behandelingen die we met een endoscoop doen, zijn een bloeding stelpen, een poliep weghalen of een PEG-sonde of een stent plaatsen.

Geavanceerde endoscopie

Als we organen heel precies willen bekijken, gebruiken we daarvoor verschillende moderne technieken. We gebruiken onder andere geluidsgolven, videocapsules en röntgenstraling om gedetailleerde beelden te maken. Voorbeelden van deze onderzoeken zijn de endo-echografie, ballon-enteroscopie en endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP).

Contact

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.