Kijkonderzoek slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Met dit kijkonderzoek bekijken we of er afwijkingen zijn in de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm. Dit deel van de dunne darm noemen we 'twaalfvingerige darm'. Het onderzoek heet ook wel een gastroscopie.

We doen dit onderzoek als we denken dat er iets is met de slokdarm, de maag of de dunne darm. Bijvoorbeeld een ontsteking, slokdarmkanker, maagkanker of dunnedarmkanker.

Met een endoscoop maken we beelden van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Soms halen we ook een beetje weefsel weg voor onderzoek.

Voor dit onderzoek gebruiken we een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang van ongeveer 1 centimeter dik. Aan de slang zit een een lampje en een cameraatje. Het cameraatje maakt beelden, die we kunnen zien op een beeldscherm.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet bijvoorbeeld op tijd stoppen met bepaalde medicijnen. En als u bloedverdunners gebruikt, hoort u van uw arts of u daar van te voren mee moet stoppen.

  U mag 6 uur vóór het onderzoek nog een beschuit met jam en een kopje thee. U mag tot 2 uur voor het onderzoek nog wel water of een kopje thee zonder suiker drinken.

  Heeft u met de arts afgesproken dat u een roesje krijgt, zodat u tijdens het onderzoek ontspannen bent of licht slaapt? Dan kunt u na het onderzoek niet alleen naar huis. Regel iemand die u thuis kan brengen. U kunt ons ook een taxi laten bellen.

  Heeft u nagellak of gelnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Dit is nodig omdat u tijdens de ingreep een sensor op uw vinger krijgt. Daarmee meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Endoscopiecentrum.

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. We doen dit onderzoek via de mond. Als u een kunstgebit of andere losse onderdelen in uw mond heeft, doet u deze uit. U krijgt een bijtring in uw mond, om uw tanden en de endoscoop te beschermen.

  Daarna gaat u op de onderzoektafel liggen. Als u een roesje krijgt, krijgt u dit via een infuus. Daarvoor krijgt u een infuusnaald in uw arm. U krijgt ook een pijnstiller via dit infuus. Om uw keel te verdoven slikt u een gel door. Verder krijgt u een drankje tegen schuimvorming in de maag. U krijgt een sensor op uw vinger. Daarmee meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

  Als uw keel verdoofd is, schuiven we de endoscoop via uw keel in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. De buis is ongeveer 1 centimeter dik. Dit doet geen pijn, maar kan soms wel vervelend voelen. U kunt het gevoel krijgen dat u moet overgeven, maar dat gaat snel over. U kunt gewoon blijven ademen. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen.

  Als de slang in de maag zit, krijgt u via de slang lucht in uw maag. Daardoor kunt u het gevoel krijgen dat u moet 'boeren'. We bekijken de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm via een beeldscherm. U kunt meekijken als u dat wilt.

  Soms halen we een stukje weefsel weg voor onderzoek in het laboratorium. Dit zuigen we weg met een holle naald, via de endoscoop. Dit kunt u voelen, maar het doet geen pijn. Na het onderzoek halen we endoscoop weer via uw keel naar buiten.

  Het onderzoek duurt samen met de voorbereiding ongeveer 30 minuten.

 4. U hoort u van de arts wat we hebben gezien en of we weefsel weggehaald hebben.

  Na het onderzoek mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als u een roesje heeft gekregen, moet u eerst goed wakker worden. U blijft daarom nog 1-2 uur in de uitslaapkamer. Uw keel kan wat ‘rauw’ aanvoelen.

  De eerste 2 uur na het onderzoek mag u nog niet eten of drinken. U kunt zich dan verslikken omdat de verdoving in uw keel niet meteen is uitgewerkt. Begin daarna met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u voorzichtig proberen te eten.

  U kunt een wat opgeblazen gevoel hebben, waardoor u moet boeren en last kunt hebben van winderigheid. Dit gaat vanzelf over.

  U mag dus niet zelf naar huis rijden. Verder kunt de rest van de dag beter geen zware machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen. Drink geen alcohol.

  Als u bloedverdunners of insuline gebruikt, kunt u daar meestal nog dezelfde avond weer mee beginnen.

 5. Als er weefsel of vocht is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 1-2 weken van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Bijwerkingen en risico's

Het kan zijn dat u na het onderzoek een beetje bloed of bloederig slijm ophoest. Dit is normaal en gaat vanzelf over. De kans dat er problemen ontstaan door het onderzoek is heel klein.

 Belt u ons als u na het onderzoek:

 • pijn of koorts heeft
 • pikzwarte ontlasting heeft of bloed overgeeft
 • last krijgt van benauwdheid

Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 - 12.30 uur, telefoonnummer (050) 361 23 66.

Bel op andere dagen of tijden naar (050) 361 61 61 en vraag naar de mdl-arts die dienst heeft.

Veiligheid van het onderzoek

Een gastroscopie is een veilig onderzoek en niet schadelijk voor de gezondheid.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.