Pre-operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA)

Adres in het UMCG: Poortweg 4, 3e verdieping. Als u met de auto komt, kunt u het best parkeren in parkeergarage Zuid.

De Pre-operatieve Polikliniek Anesthesiologie is open van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

U kunt bij de polikliniek terecht voor een pre-operatieve screening. Dat is nodig als u voor een behandeling of operatie onder narcose gaat (anesthesie).

Meestal bellen we u 1 dag voor uw bezoek aan de POPA. We bespreken dan of u medicijnen neemt, welke dat zijn en of u allergisch bent.

Verwijzen en afspraak

Voor een afspraak op de polikliniek heeft u een verwijzing van uw specialist nodig. Wij bekijken dan bij wie u het best terecht kunt en wanneer. U krijgt daarna een afspraakbrief met informatie over de afspraak en hoe u zich moet voorbereiden.

Wilt u een afspraak afzeggen of verplaatsen? Geef dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen een nieuwe afspraak voor u maken als u dat wilt. Het telefoonnummer staat hierboven en in de brief.

Voor het eerst in het UMCG?

Bent u nog niet eerder in het UMCG geweest voor een afspraak? Dan moet u zich voor uw afspraak inschrijven. Dit kan op 2 manieren:

 • thuis, via de digitale balie
 • bij de centrale inschrijfbalie in de Ontvangsthal, bij ingang Noord of op het Plein (ingang 45/47)

De inschrijving is nodig vanwege de identificatieplicht. Neem voor de inschrijving mee: 

 • een geldig identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument
 • bewijs van inschrijving bij uw zorgverzekeraar

Parkeren kan in 1 van de 2 parkeergarages, of in een parkeergarage in de buurt.

Een bezoek aan de polikliniek

 1. U kunt zich voorbereiden op uw bezoek aan het UMCG door uw klachten van tevoren op te schrijven. Bedenk ook welke vragen uw wilt stellen. Als u het prettig vindt, kunt u iemand meenemen naar het gesprek. Twee horen meer dan 1 en het is fijn om samen nog na te praten.

  • Gebruikt u medicijnen? Neem dan een overzicht mee van de medicijnen die u nu gebruikt. Deze kunt u vragen bij uw apotheek. U mag ook de medicijnen zelf of de doosjes meenemen.
  • Soms krijgt u voor een afspraak speciale instructies. Als er instructies zijn, dan staan deze in de afspraakbrief. We geven ook aan of u zelf naar huis kunt, of dat het beter is dat iemand u naar huis brengt.
  • Neem uw afspraakbrief mee. Op de brief staat een streepjescode. Hiermee meldt u zich aan bij de aanmeldzuil of de balie van de polikliniek. Neem ook een verwijsbrief van uw behandelaar als u die heeft.
 2. We willen verspreiding van ziekten en resistente bacteriën in het UMCG zoveel mogelijk voorkomen. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor de standaard antibiotica en daardoor lastig te behandelen. Laat ons daarom weten of u:

  • waterpokken, krentenbaard, rode hond of kinkhoest heeft. Of als u contact heeft (gehad) met iemand die een van deze ziekten heeft.
  • woont of werkt op een bedrijf waar varkens-, kippen- of runderen worden gehouden voor de vleesproductie.
  • het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld of opgenomen bent geweest.
  • een huisgenoot heeft met MRSA, een resistente bacterie.
  • zelf een resistente bacterie heeft.
  • U heeft eerst een gesprek met de doktersassistent. Ook meten we uw lengte, gewicht en bloeddruk. Soms moet u nog een hartfilmpje (ECG) laten maken of bloed laten prikken.
  • Als we u niet hebben gebeld, bespreken we of u medicijnen neemt, welke dat zijn en of u allergisch bent.
  • Daarna heeft u een afspraak met de anesthesioloog of de anesthesiemedewerker. We bespreken de vragenlijst met u en doen lichamelijk onderzoek. We luisteren bijvoorbeeld naar uw hart en longen.
  • Het kan zijn dat de anesthesioloog advies aan een andere specialist vraagt. U krijgt dan een verwijzing voor deze specialist. Al deze informatie is nodig om uw gezondheid vóór de operatie te bepalen.
  • Met deze informatie maakt de anesthesioloog een plan voor de zorg die u tijdens en na de operatie nodig heeft. U beslist samen welke vorm van verdoving voor u geschikt is.
 3. De uitslag van de vragenlijst en de onderzoeken sturen we naar uw behandelaar. Als u zonder problemen een verdoving kunt krijgen, wordt u gebeld over de operatiedatum. Dit kan soms even duren. U krijgt ook een afspraakbrief thuisgestuurd. Daarin staat hoe u zich voorbereidt op de operatie.

 4. Als universitair medisch centrum doen we veel onderzoek. Aan zulke onderzoeken kunnen patiënten en niet-patiënten meedoen. Uw behandelaar kan u ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. U krijgt van ons dan informatie over het onderzoek. Zo kunt u beslissen of u wel of niet mee wilt doen. Deelname is nooit verplicht. Uw beslissing heeft ook geen gevolgen voor uw behandeling.

Contact

U kunt de polikliniek bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.