Endo-echografie van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Met dit onderzoek kunnen we de slokdarm, maag, dunne darm en/of lymfeklieren in de bovenbuik en tussen de longen bekijken. Het is een combinatie van een endoscopie en een echografie. Het heet ook wel een endo-echografie, endoscopic ultrasound of EUS.

We doen dit onderzoek als we denken dat er iets is met de lymfeklieren bij de longen. Bijvoorbeeld een ontsteking, longkanker, zwezerikkanker of borstvlieskanker. Ook doen we een EUS als we willen onderzoeken of iemand slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker of alvleesklierkanker heeft.

Met een endoscoop maken we beelden van de lymfeklieren, slokdarm, maag, dunne darm en/of alvleesklier. Soms halen we ook een beetje weefsel weg voor onderzoek.

Voor dit onderzoek gebruiken we een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang van ongeveer 1 centimeter dik. Aan de slang zit een een cameraatje en een echoapparaatje. Het echoapparaatje maakt beelden met geluidsgolven, die we kunnen zien op een beeldscherm.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet bijvoorbeeld op tijd stoppen met bepaalde medicijnen. U mag 6 uur vóór het onderzoek nog een beschuit met jam en een kopje thee. U mag tot 2 uur voor het onderzoek nog wel water of een kopje thee zonder suiker drinken.

  Laat het ons weten of u:

  • Suikerziekte heeft en insuline gebruikt. Vraag voor het onderzoek aan uw arts wat u moet doen. Neem uw insuline, uw insulinepen en de bloedsuikermeter mee.
  • Medicijnen gebruikt. Overleg dan met de arts of u die wel of niet kunt nemen voor het onderzoek. Pufjes voor uw longen kunt u op de ochtend voor het onderzoek nemen. Neem de pufjes mee als u naar het ziekenhuis komt.
  • Bloedverdunners gebruikt.
  • Slaapapneu heeft en ’s nachts een CPAP-masker gebruikt.
  • Een zwakke plek in uw gebit heeft.

  Heeft u met de arts afgesproken dat u een roesje krijgt, zodat u tijdens het onderzoek ontspannen bent of licht slaapt? Dan kunt u na het onderzoek niet alleen naar huis. Regel iemand die u thuis kan brengen. U kunt ons ook een taxi laten bellen.

  Heeft u nagellak of gelnagels? Verwijder dit voor u naar het ziekenhuis komt. Dit is nodig omdat u tijdens de ingreep een sensor op uw vinger krijgt. Daarmee meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Endoscopiecentrum.

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. We doen dit onderzoek via de mond. Als u een kunstgebit of andere losse onderdelen in uw mond heeft, doet u deze uit. U krijgt een bijtring in uw mond, om uw tanden en de endoscoop te beschermen.

  Daarna gaat u op de onderzoektafel liggen. Als u een roesje krijgt, krijgt u dit via een infuus. Daarvoor krijgt u een infuusnaald in uw arm. U krijgt ook een pijnstiller via dit infuus. Om uw keel te verdoven krijgt u een gel, die u door moet slikken. Als we de lymfeklieren bij de longen onderzoeken, krijgt u een verdoving waarmee u moet gorgelen. U krijgt een sensor op uw vinger. Daarmee meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

  Als uw keel verdoofd is, schuiven we de endoscoop via uw keel in uw slokdarm. De buis is ongeveer 1 centimeter dik. Dit doet geen pijn, maar kan soms wel naar voelen. U kunt het gevoel krijgen dat u moet overgeven, maar dat gaat snel over. U kunt gewoon blijven ademen. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen.

  Soms halen we een stukje weefsel weg voor onderzoek in het laboratorium. Dit zuigen we weg met een holle naald, via de endoscoop. Dit kunt u voelen, maar het doet geen pijn. Na het onderzoek halen we endoscoop weer via uw keel naar buiten.

  Het onderzoek duurt samen met de voorbereiding ongeveer 45 minuten.

 4. U hoort u van de arts wat we hebben gezien en of we weefsel weggehaald hebben.

  Na het onderzoek mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als u een roesje heeft gekregen, moet u eerst goed wakker worden. U blijft daarom nog 1-2 uur in de uitslaapkamer.

  Uw keel kan wat ‘rauw’ aanvoelen. De eerste 2 uur na het onderzoek mag u nog niet eten of drinken. U kunt zich dan verslikken omdat de verdoving in uw keel niet meteen is uitgewerkt. Begin daarna met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u voorzichtig proberen te eten.

  U mag dus niet zelf naar huis rijden. Verder kunt de rest van de dag beter geen zware machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen. Drink geen alcohol.

  Als u bloedverdunners of insuline gebruikt, kunt u daar meestal nog dezelfde avond weer mee beginnen.

 5. Als er weefsel of vocht is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 1-2 weken van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een endo-echografie is een veilig onderzoek. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Bijwerkingen en risico's

Het kan zijn dat u na het onderzoek een beetje bloed of bloederig slijm ophoest. Dit is normaal en gaat vanzelf over. De kans dat er problemen ontstaan door het onderzoek is heel klein.

Wanneer bellen?

Hoest u langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm op, wordt dit erger en/of krijgt u de dag na het onderzoek koorts? Bel ons dan.

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00-12.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 23 66. Bel op andere dagen of tijden naar (050) 361 61 61 en vraag naar de mdl-arts die dienst heeft.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.