U krijgt uitleg over het onderzoek in een voorbereidingsruimte. Hier krijgt u ook een bed en een infuusnaald in uw arm.
Dan brengen we u naar de behandelkamer. U kunt hier nog vragen stellen. U krijgt een drankje tegen schuimvorming in de slokdarm en maag. Soms geven we u ook een gel die u doorslikt om uw keel te verdoven.
Tijdens het onderzoek meten we uw zuurstofgehalte, hartritme en bloeddruk. Hiervoor sluiten we u aan op een monitor met kabeltjes. Bijvoorbeeld met een knijper op uw vinger. Soms krijgt u ook plakkers met elektrodes op de borst.
Als u een kunstgebit of andere losse onderdelen in uw mond heeft, doet u deze uit. U krijgt een bijtring in uw mond, om uw tanden en de endoscoop te beschermen. U gaat op uw linkerzij liggen.
Als u de sedatie hebt gekregen, brengt een arts de endoscoop via uw mond in uw slokdarm. De buis is ongeveer 1 centimeter dik. Dit doet geen pijn, maar kan soms wel naar voelen. U kunt een vol gevoel krijgen of het gevoel dat u moet overgeven, maar dat gaat snel over. U kunt gewoon blijven ademen, de luchtwegen blijven vrij. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen.
Soms halen we een stukje weefsel of een paar cellen weg voor onderzoek in het laboratorium. Dit zuigen we weg met een holle naald, via de endoscoop. Dit kunt u voelen, maar het doet geen pijn. Na het onderzoek halen we endoscoop weer via uw keel naar buiten.
Het onderzoek duurt samen met de voorbereiding en het wakker worden van de sedatie 120-150 minuten .