Endo-echografie van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm

Met dit onderzoek kunnen we organen of klieren rondom de slokdarm, maag, dunne darm en/of lymfeklieren bekijken. Dit doen we door inwendige echo’s te maken. Het heet ook wel een endo-echografie, endoscopic ultrasound of EUS.

Met dit onderzoek kunnen we inwendige echo’s maken van de slokdarm of maag, maar ook organen en klieren die hieromheen liggen. Zoals de alvleesklier, lever of galwegen.

We doen dit onderzoek bijvoorbeeld om:

  • cysten of abcessen te vinden in de maag, twaalfvingerige darm, of organen hieromheen
  • te onderzoeken hoe groot een tumor is en hoe ver een tumor bepaalde organen in groeit en of er uitzaaiingen in lymfeklieren zitten
  • een beetje weefsel weg te halen voor verder onderzoek. Dit heet een biopsie

Een endo-echografie heet ook wel een endoscopische echografie. We gebruiken hierbij een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang van ongeveer 1 centimeter dik. Aan de slang zit een cameraatje en een echoapparaatje. Het echoapparaatje maakt beelden met geluidsgolven, die we kunnen zien op een beeldscherm.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U moet bijvoorbeeld op tijd stoppen met bepaalde medicijnen. U mag 6 uur vóór het onderzoek nog een beschuit met jam en een kopje thee. U mag tot 2 uur voor het onderzoek nog wel water of een kopje thee zonder suiker drinken.

    Laat het ons weten of u:

    • Suikerziekte heeft en insuline gebruikt. Vraag voor het onderzoek aan uw arts wat u moet doen. Neem uw insuline, uw insulinepen en de bloedsuikermeter mee.
    • Medicijnen gebruikt. Overleg dan met de arts of u die wel of niet kunt nemen voor het onderzoek. Pufjes voor uw longen kunt u op de ochtend voor het onderzoek nemen. Neem de pufjes mee als u naar het ziekenhuis komt.
    • Bloedverdunners gebruikt.
    • Slaapapneu heeft en ’s nachts een CPAP-masker gebruikt.
    • Een zwakke plek in uw gebit heeft.

    Heeft u met de arts afgesproken dat u een roesje krijgt, zodat u tijdens het onderzoek ontspannen bent of licht slaapt? Dan kunt u na het onderzoek niet alleen naar huis. Regel iemand die u thuis kan brengen. U kunt ons ook een taxi laten bellen.

    Heeft u nagellak of gelnagels? Verwijder dit voor u naar het ziekenhuis komt. Dit is nodig omdat u tijdens de ingreep een sensor op uw vinger krijgt. Daarmee meten we uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar het Endoscopiecentrum.

  3. U krijgt uitleg over het onderzoek in een voorbereidingsruimte. Hier krijgt u ook een bed en een infuusnaald in uw arm.

    Dan brengen we u naar de behandelkamer. U kunt hier nog vragen stellen. U krijgt een drankje tegen schuimvorming in de slokdarm en maag. Soms geven we u ook een gel die u doorslikt om uw keel te verdoven.

    Tijdens het onderzoek meten we uw zuurstofgehalte, hartritme en bloeddruk. Hiervoor sluiten we u aan op een monitor met kabeltjes. Bijvoorbeeld met een knijper op uw vinger. Soms krijgt u ook plakkers met elektrodes op de borst.

    Als u een kunstgebit of andere losse onderdelen in uw mond heeft, doet u deze uit. U krijgt een bijtring in uw mond, om uw tanden en de endoscoop te beschermen. U gaat op uw linkerzij liggen. 

    Als u de sedatie hebt gekregen, brengt een arts de endoscoop via uw mond in uw slokdarm.  De buis is ongeveer 1 centimeter dik. Dit doet geen pijn, maar kan soms wel naar voelen. U kunt een vol gevoel krijgen of het gevoel dat u moet overgeven, maar dat gaat snel over. U kunt gewoon blijven ademen, de luchtwegen blijven vrij. Probeer u zo goed mogelijk te ontspannen. 

    Soms halen we een stukje weefsel  of een paar cellen weg voor onderzoek in het laboratorium. Dit zuigen we weg met een holle naald, via de endoscoop. Dit kunt u voelen, maar het doet geen pijn. Na het onderzoek halen we endoscoop weer via uw keel naar buiten.

    Het onderzoek duurt samen met de voorbereiding en het wakker worden van de sedatie 120-150 minuten  .

  4. Na het onderzoek krijgt u informatie van de arts over wat we hebben gezien en gevonden.

    Na het onderzoek mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling. Als u sedatie heeft gekregen, moet u eerst goed wakker worden. U blijft daarom nog 1-2 uur in de uitslaapkamer.

    Uw keel kan wat ‘rauw’ aanvoelen. Als u keelverdoving heeft gehad, mag u het eerste uur na het onderzoek nog niet eten of drinken. U kunt zich dan verslikken omdat de verdoving in uw keel niet meteen is uitgewerkt. Begin daarna met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u voorzichtig proberen te eten. Soms krijgt u dieetadvies van ons mee over wat u het beste kunt eten en drinken. 

    U mag dus niet zelf naar huis rijden. Verder kunt de rest van de dag beter geen zware machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen. Drink geen alcohol.

    Als u bloedverdunners of insuline gebruikt, kunt u daar meestal nog dezelfde avond weer mee beginnen. Tenzij de arts het anders met u heeft afgesproken.

  5. Als er weefsel of vocht is weggehaald, onderzoeken we dat in het laboratorium. De uitslag daarvan krijgt u binnen 1-2 weken van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Bijwerkingen en risico's

Het kan zijn dat u na het onderzoek een beetje bloed of bloederig slijm ophoest. Dit is normaal en gaat vanzelf over. De kans dat er problemen ontstaan door het onderzoek is heel klein. Heel soms geeft dit onderzoek een complicatie:

  • Bij een endo-echografie in de maag: als u zich tijdens het onderzoek verslikt in de maaginhoud, kunt u een longontsteking krijgen. De kans dat dit gebeurt is heel klein, omdat u niet eet en drinkt voor dit onderzoek (nuchter).
  • Bij een endo-echografie in de twaalfvingerige darm: er is een kleine kans op een gaatje in de darmwand, door de scoop of punctienaald.
  • Bij een punctie tijdens het onderzoek: er is een kleine kans op een bloeding door de punctie. Als we een punctie doen in de alvleesklier, kan de alvleesklier ontsteken.

Wanneer bellen?

Bel ons als:

  • u langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm ophoest
  • het ophoesten van bloed erger of meer wordt
  • u de dag na het onderzoek koorts krijgt
  • u zwarte ontlasting
  • u pijn in de bovenbuik heeft, die mogelijk uitstraalt naar de rug

Bellen kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00-12.30 uur op het telefoonnummer (050) 361 23 66. Bel op andere dagen of tijden naar (050) 361 61 61. Vraag naar de mdl-arts die dienst heeft.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Endoscopiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?