Angststoornis: behandeling

De behandeling van een angststoornis begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen met u naartoe werken.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie. We bespreken samen met u welke behandeling het best bij u past en ook hoe intensief deze is.

Het is goed om 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

Behandelvormen

De behandeling duurt zo lang als voor u nodig is. We houden rekening met eerdere behandelingen die u gehad heeft. De mogelijke behandelvormen zijn: 

 • een behandeling bij de polikliniek
 • een behandeling in deeltijd. Bij een deeltijdbehandeling komt u een paar dagen per week voor een langere tijd naar het Universitair Centrum Psychiatrie voor behandeling.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor angststoornissen. Uw behandelplan bestaat uit één of meerdere van deze behandelingen:

 • U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van een angststoornis. Deze training volgt u vaak samen met naasten en lotgenoten.

 • U heeft regelmatig gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut of psychiater. U bespreekt samen de psychische en sociale oorzaken van uw klachten.

 • Met cognitieve gedragstherapie leert u anders te kijken naar uw klachten en negatieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag en gaat u zich beter voelen.

 • Bij Virtual Reality (VR) maakt een computer een virtuele, maar tegelijkertijd levensechte wereld die u door een VR bril bekijkt. U leert hoe u met moeilijke (sociale) situaties om kunt gaan waardoor uw klachten verminderen.

 • Medicijnen kunnen helpen uw klachten te verminderen. Uw arts bespreekt met u de mogelijkheden.

 • Psychomotorische therapie helpt u bij uw herstel door sport, spel of ontspanningsoefeningen te doen. Door lichamelijk oefeningen te doen leert u anders om te gaan met uw klachten, waardoor u er minder last van heeft.

 • Bij beeldende therapie gaat u aan de slag met creatieve materialen zoals papier, hout en verf. U kunt deze behandeling krijgen wanneer u het moeilijk vindt om over uw problemen te praten. 

 • Arbeidstherapie/trajectbegeleiding (ATB) helpt bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. 

Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in angststoornissen, betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Na de behandeling

Aan het eind van uw behandeling bekijken we of begeleiding nodig is en wie deze het beste kan geven.

U komt nog een aantal keer terug om te bespreken hoe het met u gaat. U bespreekt dan dagelijkse situaties die nog lastig zijn. Dit kan u helpen om een terugval te voorkomen. Soms is meer behandeling nodig bij het Universitair Centrum Psychiatrie of een andere zorgverlener.

Voor de nazorg werken we nauw samen met streekziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Zodat we u samen de beste nazorg kunnen geven.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.

 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Angst- en Dwangstoornissen bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.