• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Algemene regels voor het innemen

Print 

Overleg

Het gebruik van medicijnen moet u altijd overleggen met uw huisarts of MDL-arts.
Als u vragen heeft over de werking, de voorgeschreven tijd en de hoeveelheid, dan kunt u deze stellen degene die de medicijnen heeft voorgeschreven, en ook aan de apotheker. Stop nooit met een medicijn zonder te overleggen met de arts die het medicijn heeft voorgeschreven; stoppen kan namelijk een toename van klachten geven of gevaarlijke situaties veroorzaken.
Geef veranderingen in medicijnen altijd door aan de verpleegkundig consulent levertransplantatie, ook als u bijvoorbeeld een merkloos medicijn (generiek) krijgt van uw apotheek ter vervanging van een merkproduct. Zie voor actuele informatie deze website.

Pijnstillers

Bij pijn is paracetamol het aangewezen middel. Bij hevige pijnklachten kunt u in overleg met uw huisarts tramadol gebruiken of paracetamol in combinatie met codeïne. Andere pijnstillers (de zogenaamde NSAID’s) worden afgeraden en kunnen alleen in overleg met het transplantatiecentrum voorgeschreven worden, omdat deze in combinatie met andere medicijnen schadelijke bijwerkingen kunnen geven. Zo kunnen deze medicijnen bijvoorbeeld de werking van de nieren verslechteren.

Inname

U neemt medicijnen altijd in met vocht, bijvoorbeeld water, tenzij het gaat om kauwtabletten of drank. Als u de medicijnen ‘droog’ inneemt, gaat de opname in het lichaam trager en kan het maagslijmvlies geïrriteerd raken. De medicijnen rechtop zittend en niet liggend innemen. Als het doorslikken van de medicijnen u veel moeite kost kan het helpen de medicijnen in te nemen met koud water of koude appelmoes. Koude producten verbeteren de slikreflex en verminderen de kans op verslikken. Een andere tip is om tijdens het slikken de kin op de borst te houden.

Tijdstip

Het is belangrijk dat u de medicijnen op een vast tijdstip op de dag inneemt. U kunt hierbij rekening houden met uw leefpatroon en de medicijntijden hierop aanpassen. Wel is het belangrijk om de inname van medicijnen zo gelijkmatig mogelijk over de dag te verdelen. Dit is beter voor de werking van het medicijn.

Medicatietrouw

Het volgens voorschrift innemen van de medicijnen is uiterst belangrijk voor uw gezondheid. Als u bijvoorbeeld de medicijnen tegen afstoting regelmatig vergeet of op sterk wisselende tijden inneemt dan kan de donorlever langzaam gaan afstoten. U voelt het in eerste instantie niet als afstoting optreedt. Afstoting kan zich heel geleidelijk ontwikkelen en pas na een paar weken via de bloeduitslagen zichtbaar worden. Vaak moeten er dan een hogere hoeveelheid medicijnen worden gegeven om de lever te laten herstellen, soms is zelfs een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram