Strottenhoofdkanker: behandeling

Als blijkt dat u strottenhoofdkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft veel invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om strottenhoofdkanker te behandelen:

 • Een kleine tumor kunnen we weghalen met een laser. Dit is een kleine operatie via de mond, bedoeld om te genezen: een laserbehandeling.

  Als de tumor erg groot is, moeten we soms het hele strottenhoofd weghalen. Deze operatie heet een totale laryngectomie. Vaak halen we tijdens deze operatie ook meteen de lymfeklieren in de hals weg. Dat doen we om ze te onderzoeken op uitzaaiingen en de kans hierop te verkleinen. Dit is een halsklierdissectie.

  Door een tumor of zwelling in de keel kunt u minder goed ademhalen. Een tracheotomie kan de benauwdheid verminderen. Dit is geen behandeling voor de kanker.

 • De meeste mensen met strottenhoofdkanker krijgen bestraling. Bij een kleinere tumor is alleen bestralen vaak genoeg. Bij grotere tumoren geven we bestraling samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Beide behandelingen zijn bedoeld om u te genezen.

  Als u een operatie heeft gehad, bestralen we daarna meestal ook nog. Dat maakt de kans dat de kanker terugkomt kleiner en de kans op genezing groter.

  Bestraling op het strottenhoofd kan andere organen in het hoofd of de hals beschadigen. Soms geeft protonentherapie hierbij minder schade.

  Als strottenhoofdkanker niet meer te genezen is, kan bestraling of chemotherapie klachten verminderen en het leven verlengen.

Als genezen niet meer mogelijk is

Soms is genezen niet meer mogelijk, bijvoorbeeld omdat er te veel uitzaaiingen zijn. We behandelen dan om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven heeft. Met zo weinig mogelijk klachten. Dit noemen we palliatieve zorg.

Behandelteam

Alle in strottenhoofdkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijkheden en over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Hoofd-halskanker komt weinig voor en de behandeling ervan is complex. In Nederland is afgesproken dat 8 gespecialiseerde centra alle hoofd-halskankerpatiënten behandelen. Om ervoor te zorgen dat elke patiënt zo goed maar ook zo snel mogelijk behandeld kan worden, werken deze centra samen met zogenaamde ‘preferred partners’.

  Het UMCG is 1 van deze centra met het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) als preferred partner. Alle patiënten met hoofd-halskanker in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel worden verwezen naar het UMCG of het MCL.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het secretariaat hoofd-halsoncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Of stuur een e-mail.