Laserbehandeling bij een tumor in het strottenhoofd

Een laserbehandeling is een operatie waarbij we een tumor in het strottenhoofd of op de stembanden via de mond weghalen met een laser.

Een hele kleine tumor die nog niet is ingegroeid in de diepere weefsels van het strottenhoofd kunnen we vaak weghalen met een laserbehandeling. Het doel van de behandeling is om te genezen. Als de tumor terugkomt en nog steeds klein is, kunt u opnieuw een laserbehandeling krijgen.

Een laserbehandeling kan ook een tijdelijke oplossing zijn als de tumor is doorgegroeid en de luchtweg bijna afsluit. We halen dan het deel van de tumor dat in de luchtpijp groeit met de laser weg, zodat u beter kunt ademen.

De chirurg bekijkt de tumor via een microscoop, richt de laserstraal op de juiste plek en snijdt daarmee de tumor weg. De laserstraal werkt dus eigenlijk als een heel precies operatiemesje.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt.

  2. U gaat onder narcose via een infuus in uw arm. U merkt dus niets van de operatie. Via een metalen buis via uw mond en keel, een laryngoscoop, kunnen we de tumor met een microscoop bekijken. De arts kan de tumor dan heel nauwkeurig wegsnijden met de laserstraal.

    Een laserbehandeling duurt ongeveer 30 minuten.

  3. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Als alles goed is gegaan en u weer goed wakker bent, kunt u meestal nog dezelfde dag naar huis. U hoort dit van uw arts.

    U mag na een laserbehandeling gewoon praten eten en slikken. Vaak is uw stem wel een paar weken slechter.  Als de plek waar u geopereerd bent weer helemaal genezen is, heeft u meestal gewoon uw eigen stem weer terug.

  4. Het weefsel dat is weggehaald onderzoeken we in het laboratorium op kankercellen. De uitslag van dit onderzoek krijgt u meestal binnen 1 week van uw arts.

  5. Ongeveer 6-8 weken na de laserbehandeling heeft u een afspraak voor controle. Tijdens de afspraak bekijken we dan bijvoorbeeld of uw stembanden goed genezen. Dit doen we met een camera.

Bijwerkingen

Een laserhandeling is in principe veilig en mogelijke bijwerkingen zijn meestal tijdelijk. Uw tong, wangen en lippen kunnen na de behandeling gevoelig zijn door de buis die u in uw mond en keel heeft gehad. Ook kunt u last hebben van keelpijn of een rauwe keel en gaat het slikken moeilijker.

U krijgt een tandbeschermer, maar toch kunnen de tanden beschadigd raken. Uw eigen tandarts kan dit weer herstellen.

Door de narcose kunt u wat misselijk zijn.

Infecties voorkomen

In het UMCG werken speciale artsen-microbiologen aan een veilige leefomgeving om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag , tussen 8.00 en 16.30 uur.