Strottenhoofdkanker: na de behandeling

Na een behandeling voor kanker hebben mensen vaak nog zorg nodig. Om verder te herstellen, klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom heeft u na uw behandeling vaak nog afspraken in het UMCG.

Na uw behandeling(en) komt u een paar keer terug voor controle. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Na bestraling of chemoradiatie

Na bestraling of chemoradiatie maakt u vervolgafspraken met uw arts. Wanneer en hoe vaak u afspraken heeft, hangt af van de bijwerkingen die u heeft. U heeft 6-8 weken na de behandeling een afspraak voor controle. We bekijken dan hoe de tumor op de behandeling heeft gereageerd. Soms maken we daarvoor ook een CT-scan.

Daarna heeft u meestal 2 jaar lang elke 3 maanden een afspraak voor controle. In de 3 tot 5 jaar daarna heeft u nog om de 6 maanden een afspraak. Hoe langer de ziekte wegblijft, hoe minder vaak u voor controle komt. Daarna stoppen de controles.

De afspraken zijn niet altijd op dezelfde plek. De ene keer gaat u naar de afdeling Keel-, Neus-, en Oorkunde (KNO). De andere keer naar de afdeling Radiotherapie.

Na een operatie

Als u bent geopereerd, heeft u 1-3 weken na de operatie een afspraak voor controle. We bespreken dan het resultaat van de operatie met u en of verdere behandeling nodig is. Als het strottenhoofd weg is gehaald, moet iemand leren omgaan met deze nieuwe situatie. Uw stem klinkt anders en praten, eten en drinken is lastiger. We geven u tips en adviezen over hoe u om kunt gaan met deze verandering. Ook op emotioneel vlak.

Revalidatie

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben vaak een lange periode nodig om te herstellen. Revalidatie kan onderdeel zijn van uw behandeling. Bijvoorbeeld om uw conditie te verbeteren als u zich tijdens of na de behandeling niet fit en/of moe voelt. Revalidatie helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

U kunt revalideren bij een zorgverlener bij u in de buurt of bij het UMCG Centrum voor Revalidatie. Wat voor u het beste is, hangt af van uw situatie. Als u één specifieke klacht heeft, kunnen we u verwijzen naar een passende zorgverlener bij u in de buurt, bijvoorbeeld naar een oncologiefysiotherapeut.

De revalidatiebehandeling in het UMCG is geschikt als u op meerdere gebieden problemen heeft. Of als u klachten heeft die met elkaar te maken hebben, zoals conditieverlies, angst of sombere gedachten, gewichtsverlies of -toename, of moeite om weer aan het werk te gaan.

Omgaan met emoties

Als u kanker heeft of heeft gehad, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die daarbij kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: 'waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, mijn kinderen, hoe moet ik verder?'

Praten met een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger kan u helpen om te gaan met uw vragen en emoties. U kunt contact opnemen met een van de psychosociale medewerkers van het UMCG als u bijvoorbeeld moeite heeft met:

  • het verwerken en accepteren van uw ziekte
  • problemen in de relatie met uw partner, kinderen en/of familie
  • het aanpassen aan de nieuwe (sociale) situatie
  • het maken van keuzes rondom uw behandeling
  • de communicatie met de zorgverleners in het ziekenhuis
  • problemen bij studie, werk of uitkering
  • het omgaan met verlies en rouw
  • vragen met betrekking tot spiritualiteit en geloof
  • met seksualiteit of uw zelfbeeld

Ook uw partner of andere familieleden kunnen deze medewerkers benaderen met een hulpvraag.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het secretariaat hoofd-halsoncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.

Heeft deze informatie je geholpen?