Oncologische revalidatie

Door kanker of de behandeling ervan kunt u klachten hebben op lichamelijk, mentaal of sociaal gebied. Revalideren tijdens of na de behandeling helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

U kunt door kanker allerlei problemen hebben. Deze zijn voor iedere patiënt verschillend. De een is minder fit en snel moe, terwijl een ander zich emotioneel voelt of angstig is. Tijdens uw revalidatie helpen wij u hier zo goed mogelijk bij. We stemmen uw revalidatie zoveel mogelijk af op uw persoonlijke situatie.

U kunt voor een behandeling in het UMCG Centrum voor Revalidatie terecht als u op meerdere vlakken een hulpvraag heeft. U kunt hierbij denken aan: uw conditie, uw emoties, voeding of werk.

De behandeling

Tijdens de revalidatiebehandeling helpen we u bij:

  • verbeteren van uw conditie en spierkracht
  • omgaan met vermoeidheid
  • omgaan met grenzen
  • terugkrijgen van zelfvertrouwen
  • omgaan met de psychische en/of sociale gevolgen van kanker
  • voeding
  • weer aan het werk gaan
  • seksuele problemen
  • verbeteren van uw leefstijl

De revalidatie bestaat vooral uit trainingen, voorlichting en gesprekken in groepsverband, Afhankelijk van uw hulpvraag en doelen zijn ook één op één gesprekken mogelijk.

Video bekijken Scannen

De behandeling stap voor stap

  1. Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing van een medisch specialist nodig. Na de verwijzing krijgt u een aanmeldbevestiging. Voor uw eerste afspraak krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op uw eerste afspraak voorbereidt.

  2. Uw revalidatiebehandeling begint met een gesprek met de revalidatiearts (in opleiding) of physician assistant. Tijdens het gesprek bespreekt u de hulpvragen die u heeft. De revalidatiearts kijkt samen met u of wij u hierbij kunnen helpen. Soms is revalideren in het revalidatiecentrum niet nodig. U krijgt dan een advies van ons waarmee u aan de slag kunt met behandelaars bij u in de buurt.

    Bepalen behandelplan

    Als u bij ons gaat revalideren heeft u na de intake bij de revalidatiearts gesprekken met verschillende behandelaars, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, psycholoog of maatschappelijk werker. U doet ook een inspanningstest. Met de informatie uit de gesprekken en de uitkomsten van de inspanningstest maken we samen met u een behandelplan. Hierin staat aan welke trainingen en groepsbijeenkomsten u meedoet en met welke behandelaars u persoonlijke gesprekken heeft.

  3. Voor oncologische revalidatie komt u 2 of 3 keer per week naar het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord in Haren. De revalidatiebehandeling duurt gemiddeld 12 weken.

    Tussentijdse evaluatie

    Tijdens de behandeling bespreekt u regelmatig samen met het behandelteam hoe het met de revalidatie gaat. U geeft tijdens deze gesprekken aan wat wel en niet goed gaat. Als het nodig is passen we uw revalidatiedoelen of het behandelplan aan.

  4. In een eindgesprek bespreken we samen met u het verloop en de resultaten van uw revalidatie. Ook doet u opnieuw een inspanningstest. Zo kunnen we zien hoeveel uw conditie en spierkracht is verbeterd. Ook bespreken we of u nog hulp na de behandeling nodig heeft. We kunnen u bijvoorbeeld helpen bij de overstap naar een andere behandelaar bij u in de buurt.

Revalidatieteam

Bij uw revalidatiebehandeling zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

Het team

Lotgenotencontact

Contact met lotgenoten kan u helpen bij uw revalidatie. Zij herkennen uw problemen en begrijpen u. Uw revalidatiecoördinator kan u ook helpen om met lotgenoten in contact te komen. Ook op de website van de kanker.nl vindt u mogelijkheden voor lotgenotencontact.

Revalidatiecheck

We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De cijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Meer weten?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.