Oncologische revalidatie

Door kanker of de behandeling ervan kunt u klachten hebben op lichamelijk, mentaal of sociaal gebied. Revalideren tijdens of na de behandeling helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

U kunt door kanker allerlei problemen hebben. Deze zijn voor iedere patiënt verschillend. De een is minder fit en snel moe, terwijl een ander zich emotioneel voelt of angstig is. Tijdens uw revalidatie helpen wij u hier zo goed mogelijk bij. We stemmen uw revalidatie zoveel mogelijk af op uw persoonlijke situatie.

U kunt voor een behandeling in het UMCG Centrum voor Revalidatie terecht als u op meerdere vlakken een hulpvraag heeft. U kunt hierbij denken aan: uw conditie, uw emoties, voeding of werk.

U krijgt bijvoorbeeld in groepsverband therapie voor verbeteren van uw spierkracht:

De behandeling

Tijdens de revalidatiebehandeling helpen we u bij:

 • verbeteren van uw conditie en spierkracht
 • omgaan met vermoeidheid
 • omgaan met grenzen
 • terugkrijgen van zelfvertrouwen
 • omgaan met de psychische en/of sociale gevolgen van kanker
 • voeding
 • weer aan het werk gaan
 • seksuele problemen
 • verbeteren van uw leefstijl

De revalidatie bestaat vooral uit trainingen, voorlichting en gesprekken in groepsverband, Afhankelijk van uw hulpvraag en doelen zijn ook één op één gesprekken mogelijk.

De behandeling stap voor stap

 1. Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de eerste afspraak voorbereidt.

  Het revalidatietraject begint met een afspraak bij de revalidatiearts (in opleiding) of physician assistant. Dit noemen we de intake. Vóór de intake vult u een paar vragenlijsten in. De uitkomsten hiervan bespreekt u tijdens de intake. Daarna kijken we of u bij ons kunt revalideren of dat we u verwijzen naar een behandelaar bij u in de buurt.

  Als u bij ons komt revalideren plannen we twee dagen waarop u afspraken heeft met verschillende behandelaren. U gaat dan in gesprek met een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, psycholoog of maatschappelijk werker. U doet ook een inspanningstest. Op basis van de gesprekken en de uitkomsten van de inspanningstest maken we samen met u een behandelplan. Hierin staat aan welke trainingen en groepsbijeenkomsten u meedoet en met welke behandelaars u persoonlijke gesprekken heeft.

 2. Voor uw revalidatiebehandeling komt u 2 of 3 keer per week naar locatie Beatrixoord in Haren. De revalidatiebehandeling duurt gemiddeld 12 weken.

 3. In een eindgesprek bespreken we samen met u het verloop en de resultaten van uw revalidatie. Ook doet u opnieuw een inspanningstest. Zo kunnen we zien hoeveel uw conditie en spierkracht is verbeterd. Ook bespreken we of u nog hulp na de behandeling nodig heeft. We kunnen u bijvoorbeeld helpen bij de overstap naar een andere behandelaar bij u in de buurt.

Behandelteam

Bij uw revalidatiebehandeling zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

Meer weten?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.