Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie kan u helpen zo fit mogelijk aan uw behandeling te beginnen en klachten door de ziekte of de behandeling verminderen of voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

Mensen met kanker kunnen zich tijdens en ook na hun behandeling sneller moe, minder fit of angstig voelen. Deze klachten hebben vaak met elkaar te maken. Als u last heeft van dit soort problemen, bekijken we samen of revalidatie voor u een geschikte behandeling is. En zo ja, waar u deze het beste kunt krijgen.

Intakegesprek 

U krijgt daarvoor een afspraak voor een zogenaamd intakegesprek. Het intakegesprek is meestal bij het UMCG aan het Hanzeplein 1 in Groningen. Vóór dit gesprek vult u een aantal vragenlijsten in, die we samen bespreken tijdens de intake. Ook bespreken we of uw lichamelijke en geestelijke conditie goed genoeg is om mee te kunnen doen aan een revalidatieprogramma. 

Meest geschikte revalidatie

U kunt revalideren bij het UMCG of bij een zorgverlener bij u in de buurt. Wat voor u het beste is, hangt af van uw situatie. Als u 1 bepaalde klacht heeft, kunnen we u verwijzen naar een passende zorgverlener, bijvoorbeeld naar een oncologiefysiotherapeut. Zo'n fysiotherapeut is speciaal opgeleid om patiënten tijdens of na de behandeling van kanker te behandelen en begeleiden. U kunt ook zelf aan uw arts vragen u te verwijzen naar zo'n passende zorgverlener.

Het revalidatieprogramma van het UMCG is vooral geschikt als u meerdere klachten heeft die met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld met conditie, emoties, voeding of werk.

Revalideren bij het UMCG

Voor revalidatie bij het UMCG komt u 2 tot 3 keer per week naar het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren. Het revalidatieprogramma duurt ongeveer 12 weken. Voordat u start heeft u ook hier een intakegesprek. 

Tijdens deze afspraak krijgt u een inspanningstest, bijvoorbeeld een loop- of een fietstest. Zo kunnen we zien hoe uw conditie is. U heeft ook gesprekken met verschillende behandelaars, zoals een revalidatiearts, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut of psycholoog.

Behandelplan

We maken samen met u een behandelplan. In dat plan staat aan welke trainingen en groepsbijeenkomsten u meedoet en met welke behandelaars u persoonlijke gesprekken heeft.

Training

Lichamelijke trainingen zijn altijd onderdeel van de revalidatie. Zo werkt u aan uw conditie en spierkracht. U krijgt adviezen en tips om ook na de revalidatie zo fit mogelijk te blijven.

Voorlichting 

Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten over de invloed van kanker op uw leven. Deze gaan onder andere over verminderde energie, gewichtsverlies en hoe u binnen uw gezin, uw werk en uw hobby's omgaat met uw ziekte.

Gesprekken

In groepsbijeenkomsten of in persoonlijke gesprekken bespreken we hoe u uw energie goed verdeelt en hoe u omgaat met de emotionele gevolgen van uw ziekte. We kunnen u ook begeleiden bij het opbouwen van uw werk, bij stoppen met roken of bij seksuele problemen.

Kosten

Uw zorgverzekeraar vergoedt de specialistische oncologische revalidatie bij het UMCG vanuit uw basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat u misschien een deel zelf moet betalen vanwege uw eigen risico.​​

Als u gaat revalideren bij een zorgverlener bij u in de buurt, vraag dan bij uw zorgverzekeraar na hoe het zit met de vergoeding van deze zorg. Bij een oncologiefysiotherapeut betaalt u bijvoorbeeld soms de eerste 20 behandelingen eerst helemaal of voor een deel zelf. Daarna worden de behandelingen uit uw basisverzekering vergoed.