Inspanningstest

Met een inspanningstest kunnen we zien hoe uw uithoudingsvermogen is. De inspanningstest geeft ook belangrijke informatie over hoe uw hart, spieren en longen (samen)werken. Dit noemen we ook wel ergometrie.

De inspanningstest doet u meestal op een hometrainer. Dit noemen we ook wel een fietsergometer. Als fietsen niet lukt doet u de test op een armergometer, waarbij u met uw armen fietst, of op een loopband.

 

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. 

  2. U krijgt plakkers op uw borst, dat zijn elektrodes waarmee we uw hartritme in de gaten kunnen houden. U krijgt een bloeddrukband om uw arm, zodat we uw bloeddruk kunnen meten. U krijgt ook een masker op of een mondstuk in uw mond. Dit masker zit met een slang vast aan een meetsysteem. Zo meten we uw ademhaling, zuurstofopname en koolzuurafgifte.

    Als u begint met fietsen of lopen is de inspanning die u moet leveren laag. Het fietsen of lopen wordt steeds wat zwaarder. Dat voelt aan alsof u een berg op gaat. Daar kunt u moe van worden, maar dat is niet vreemd en juist de bedoeling. Terwijl u fietst of loopt doen we verschillende metingen. Het is belangrijk dat u probeert tot u echt niet meer kunt.

    We stoppen met de test als u niet meer verder kunt of als wij vinden dat het beter is om te stoppen. Tijdens of na de test kan het zijn dat u wat vermoeide benen heeft en misschien heeft u de volgende dag lichte spierpijn.

    De test duurt ongeveer 45 minuten.

  3. We sturen de resultaten van het onderzoek naar uw behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag van de test met u. Het behandelteam gebruikt de uitkomsten voor uw behandelplan.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.