Inspanningstest

Met een inspanningstest kunnen we zien hoe jouw uithoudingsvermogen is. De inspanningstest geeft ook belangrijke informatie over hoe hart, spieren en longen (samen)werken. Dit noemen we ook wel ergometrie.

De inspanningstest doe je meestal op een hometrainer. Dit noemen we ook wel een fietsergometer. Als fietsen niet lukt doe je de test op een armergometer, waarbij je met jouw armen fietst, of op een loopband.

Inspanningstest

Het onderzoek stap voor stap

  1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt.

  2. Je krijgt plakkers op jouw borst, dat zijn elektrodes waarmee we jouw hartritme in de gaten kunnen houden. Je krijgt een bloeddrukband om jouw arm, zodat we jouw bloeddruk kunnen meten. Je krijgt ook een masker op of een mondstuk in jouw mond. Dit masker zit met een slang vast aan een meetsysteem. Zo meten we jouw ademhaling, zuurstofopname en koolzuurafgifte.

    Als je begint met fietsen of lopen is de inspanning die je moet leveren laag. Het fietsen of lopen wordt steeds wat zwaarder. Dat voelt aan alsof je een berg op gaat. Daar kun je moe van worden, maar dat is niet vreemd en juist de bedoeling. Terwijl je fietst of loopt doen we verschillende metingen. Het is belangrijk dat je probeert tot je echt niet meer kunt.

    We stoppen met de test als je niet meer verder kunt of als wij vinden dat het beter is om te stoppen. Tijdens of na de test kan het zijn dat je wat vermoeide benen hebt en misschien heb je de volgende dag lichte spierpijn.

    De test duurt ongeveer 45 minuten.

  3. We sturen de resultaten van het onderzoek naar jouw behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag van de test met jou. Het behandelteam gebruikt de uitkomsten voor jouw behandelplan.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.