Inspanningstest: onderzoek naar het uithoudingsvermogen

Met een inspanningstest kunnen we zien hoe iemands uithoudingsvermogen is. De inspanningstest geeft ook belangrijke informatie over hoe het hart, spieren en longen (samen)werken. Dit onderzoek heet ook wel een ergometrie of VO2max-test.

De inspanningstest doe je meestal op een hometrainer. Dit noemen we ook wel een fietsergometer. Als fietsen niet lukt, doe je de test op een armergometer, waarbij je met je armen fietst. Of je loopt op een loopband.

 

Inspanningstest

Het onderzoek stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt.

  Draag lekker zittende kleding, zoals sportkleren. Of neem deze mee. Je kan je voor de test omkleden in een kleedkamer. Denk er ook aan om water mee te nemen. 

 2. Voor dit onderzoek ga je naar het Centraal Inspanningslab in het Centrum voor Revalidatie (UMCG Beatrixoord)

 3. Je krijgt plakkers op je borst. Dit zijn elektrodes waarmee we het hartritme in de gaten kunnen houden. Je krijgt een bloeddrukband om jouw arm, zodat we de bloeddruk kunnen meten. Je krijgt ook een masker op of een mondstuk in je mond. Dit masker zit met een slang vast aan een meetsysteem. Zo meten we de ademhaling, zuurstofopname (conditie) en koolzuurafgifte (verzuring).

  Voor de inspanningstest maken we een hartfilmpje. We doen ook een blaastest (een flow volume meting). We meten hoeveel lucht je kunt in- en uitademen, en hoe hard. 

  Als je begint met fietsen of lopen is de inspanning die je moet leveren laag. Het fietsen of lopen wordt steeds wat zwaarder. Dat voelt aan alsof je een berg op gaat. Daar kun je moe van worden, maar dat is niet vreemd en juist de bedoeling. Terwijl je fietst of loopt doen we verschillende metingen. Het is belangrijk dat je probeert door te gaan tot je echt niet meer kunt.

  We stoppen met de test als je niet meer verder kunt of als wij vinden dat het beter is om te stoppen. Tijdens of na de test kan het zijn dat je wat vermoeide benen hebt en misschien heb je de volgende dag lichte spierpijn.

  De test duurt ongeveer 60 minuten. Als je de test doet op een armergometer of op een loopband, duurt de test ongeveer 75 minuten. 

 4. Na de test kan je je weer omkleden en kan je naar huis. 

 5. We sturen de resultaten van het onderzoek naar je behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag van de test met je tijdens een afspraak. Dit is meestal een week na het onderzoek. Het behandelteam gebruikt de uitkomsten voor jouw behandelplan.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.