Tijdens het onderzoek ligt u met ontkleed bovenlichaam op een onderzoekstafel. U krijgt 3 plakkers (elektroden) op uw borst. Hiermee meten we uw hartritme.
Voor het maken van de hartecho bewegen we een klein apparaatje (transducer) met wat koude gel over uw borst. Dit apparaatje zendt en ontvangt geluidsgolven. Hiermee brengen we uw hart in beeld op een scherm. U kunt meekijken en vragen stellen.
Soms is het nodig om contrastvloeistof te gebruiken om een beter beeld te krijgen tijdens de hartecho. U wordt in dat geval wel kort opgenomen vóór het onderzoek. Voor het onderzoek krijgt u een infuus. De arts spuit dan tijdens het maken van de echo via het infuus contrastvloeistof in.
Wanneer een hartecho via de slokdarm?
Als een gewone hartecho niet genoeg informatie oplevert, kan een hartecho via de slokdarm nodig zijn. Via de slokdarm kunnen we de structuren van het hart zien. We verdoven uw keel met een spray en u krijgt een bijtring tussen uw tanden. De arts brengt daarna een dun,soepel slangetje via uw keel naar de slokdarm. Dat is een endoscoop. Aan het einde zit een klein echo-apparaatje. Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan soms wat vervelend voelen.
Het maken van de hartecho duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.