Hartecho: onderzoek naar de werking van het hart

Met een hartecho kunnen we de werking van het hart bekijken. Dat gebeurt met een apparaat dat werkt met onhoorbare geluidsgolven. We zien het hart in beelden op een monitor. Een hartecho heet ook wel een echocardiografie.

We doen dit onderzoek als we meer te weten willen komen over de oorzaak van uw hartklachten. Met een hartecho kunnen we uw hart zien. We zien hoe de hartspieren en hartkleppen werken, de pompfunctie van het hart en hoe het bloed door het hart stroomt.

Een hartecho kan op 2 manieren: via de borstkas aan de buitenkant of via de slokdarm aan de binnenkant. Een hartecho via de slokdarm heet ook wel een  transthoracaal echocardiogram (TEE).

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar polikliniek Hart en Vaten. U wordt voor dit onderzoek niet opgenomen in het ziekenhuis.

  3. Tijdens het onderzoek ligt u met ontkleed bovenlichaam op een onderzoekstafel. U krijgt 3 plakkers (elektroden) op uw borst. Hiermee meten we uw hartritme.

    Voor het maken van de hartecho bewegen we een klein apparaatje (transducer) met wat koude gel over uw borst. Dit apparaatje zendt en ontvangt geluidsgolven. Hiermee brengen we uw hart in beeld op een scherm. U kunt meekijken en vragen stellen.

    Soms is het nodig om contrastvloeistof te gebruiken om een beter beeld te krijgen tijdens de hartecho. U wordt in dat geval wel kort opgenomen vóór het onderzoek. Voor het onderzoek krijgt u een infuus. De arts spuit dan tijdens het maken van de echo via het infuus contrastvloeistof in.

    Wanneer een hartecho via de slokdarm?

    Als een gewone hartecho niet genoeg informatie oplevert, kan een hartecho via de slokdarm nodig zijn. Via de slokdarm kunnen we de structuren van het hart zien. We verdoven uw keel met een spray en u krijgt een bijtring tussen uw tanden. De arts brengt daarna een dun,soepel slangetje via uw keel naar de slokdarm. Dat is een endoscoop. Aan het einde zit een klein echo-apparaatje. Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan soms wat vervelend voelen.

    Het maken van de hartecho duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

  4. U kunt na het onderzoek weer naar huis. Is uw keel verdoofd doordat het onderzoek bij u via de slokdarm is gedaan? Dan moet u een half uur wachten met eten en drinken.

  5. Uw arts of huisarts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak. De uitslag staat ook in mijnUMCG.

Risico's en bijwerkingen

Een hartecho is een veilig onderzoek, het is snel en doet geen pijn. Krijgt u een hartecho met contrastvloeistof? Bijwerkingen van het contrastvloeistof kunnen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Pijn en bloeduitstortingen bij de injectieplaats
  • Allergische reactie op het contrastvloeistof (kans van minder dan 1 op 10.000)

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen naar polikliniek Hart en Vaten van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 tot 16.30 uur.