•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Laboratorium voor Moleculaire Pathologie

Print 

Het Laboratorium voor Moleculaire Pathologie van het UMCG verzorgt de moleculaire diagnostiek op het gebied van de moleculaire oncologische pathologie. De moleculaire diagnostiek is voor een belangrijk deel gericht op de detectie van verworven tumor-specifieke genetische afwijkingen of genetische veranderingen die geassocieerd zijn met bepaalde tumor typen of met een respons op behandeling. De detectie van deze verworven tumor-specifieke veranderingen zijn dan ook van belang voor de classificatie van tumoren (differentiaal diagnostiek), prognostiek, het maken van de juiste behandelkeuze, het voorspellen van het klinisch beloop tijdens behandeling of de identificatie van behandel-resistentie-mechanismen.

Met betrekking tot Moleculaire Pathologie binnen de regio Noord-Nederland is een netwerk opgericht op basis van nauwe samenwerkingen tussen het Laboratorium voor Moleculaire Pathologie binnen het UMCG met de afdeling Pathologie Friesland te Leeuwarden, de afdeling Pathologie van het Isala Ziekenhuis te Zwolle, de afdeling Pathologie van Martini Ziekenhuis te Groningen en de afdeling Pathologie van Treant Zorggroep te Hoogeveen. Binnen dit netwerk wordt een deel van de Moleculaire Pathologie op locatie uitgevoerd en de vaak meer complexe of meer gespecialiseerde Moleculaire Pathologie binnen het Laboratorium voor Moleculaire Pathologie in het UMCG. Voor alle Moleculaire Diagnostische aanvragen hebben alle bovengenoemde afdelingen Pathologie binnen de regio Noord-Nederland een loketfunctie waardoor binnen onze regio het zelfde pakket aan testen binnen Moleculaire Pathologie wordt aangeboden. Met de snelle ontwikkelingen binnen de Moleculaire Pathologie, speelt het Laboratorium voor Moleculaire Pathologie vanwege zijn inbedding en samenwerking met andere gespecialiseerde afdelingen binnen het UMCG, alsmede de afstemming en intensieve samenwerking met andere pathologie-afdelingen in Nederland en buitenland, een coördinerende rol met betrekking tot de ontwikkeling en uitvoering van de nieuwere, complexe en geavanceerde technologie zoals targeted-next-generation-sequencing, droplet digital PCR en ctDNA testing op plasma.

Het team van het Laboratorium voor Moleculaire Pathologie (LMP) binnen UMCG verantwoordelijk voor de Moleculaire Pathologie:

  • Prof. dr. E. Schuuring, hoofd van LMP en Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie
  • Prof. dr. A. van den Berg, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie
  • Dr. A. ter Elst, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie
  • Dr. E. van der Logt, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie
  • Dr. L. van Kempen, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie
  • Dr. A. Diepstra, patholoog
  • Dr. M. Niemantsverdriet, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (in opleiding)
  • Dr. J. Kluiver, Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie (in opleiding) ​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram