COPD: behandeling

Als bij u COPD is vastgesteld, maken we samen met u een behandelplan om u het beste te kunnen helpen.

Hoe uw behandelplan eruit ziet, hangt af van uw situatie. We kijken bijvoorbeeld naar het soort COPD, welke klachten u heeft en naar wat u zelf kunt doen om uw situatie te verbeteren.

COPD is een ziekte die niet overgaat, maar zich vaak langzaam verder uitbreidt. U krijgt steeds meer last van kortademigheid. Veel patiënten gaan daardoor minder doen, waardoor hun conditie verder slechter wordt.

Roken is een belangrijkste oorzaak van COPD. Als u rookt, is stoppen met roken de beste behandeling voor COPD. U heeft minder last van klachten en de longfunctie gaat minder snel achteruit. De meeste mensen met COPD krijgen medicijnen. Als die niet goed genoeg helpen, zijn er nog andere behandelmogelijkheden. u hoort van uw arts of die geschikt zijn voor u.

Behandeling

Mogelijke behandelingen zijn:

  • Als u stopt met roken, heeft u minder klachten. En uw longen gaan minder snel achteruit. De longverpleegkundige kan u helpen bij het stoppen met roken.

  • Ontstekingsremmers zijn medicijnen die de ontsteking in uw luchtwegen remmen en maken dat u minder last heeft van prikkels. U neemt deze meestal in met een inhalator. Dit heet ook wel een 'puffer'.

  • Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat u makkelijker ademt. U neemt deze meestal in met een inhalator of 'puffer'. Er zijn korter en langer werkende luchtwegverwijders. U bespreekt met uw arts welke voor u het beste zijn.

  • Als u erg benauwd en moe bent omdat er vanuit uw longen te weinig zuurstof naar uw bloed gaat, kunt u extra zuurstof krijgen. Dit is een behandeling om uw klachten te verminderen en te voorkomen dat u hierdoor problemen krijgt met uw hart of met andere organen. Extra zuurstof kan tijdelijk zijn of voor de rest van uw leven.

    Er bestaan verschillende zuurstofsystemen voor thuis. U bespreekt met uw arts welk systeem voor u het beste is. Dit hangt bijvoorbeeld af van:

    • hoeveel extra zuurstof u nodig heeft
    • hoelang u extra zuurstof nodig heeft
    • uw activiteiten, wensen en behoeften in het dagelijks leven
  • Als medicijnen alleen niet goed genoeg werken of als u een longtransplantatie heeft gehad, is longrevalidatie een mogelijke behandeling. Dit is een aanvullende behandeling om uw kwaliteit van leven te verbeteren.

  • Soms gaan de nog gezonde delen van uw longen weer beter werken als we de zieke delen weghalen. Het gezonde longweefsel krijgt zo meer ruimte. Deze operatie heet ook wel een longvolumereducerende operatie.

  • Sommige COPD-patiënten met ernstig beschadigde longen voor wie geen andere behandeling meer mogelijk is, kunnen een longtransplantatie krijgen. We halen dan 1 of beide longen weg en vervangen deze door de long(en) van een donor. Een longtransplantatie is bedoeld om uw kwaliteit van leven te verbeteren en uw leven te verlengen.

  • Soms kunnen mensen met ernstige COPD met longemfyseem een longvolumereductiebehandeling met ventielen krijgen. 

    Uw longarts kan u verwijzen naar het Bronchoscopisch Interventiecentrum (BIC) van het UMCG. U krijgt dan een aantal onderzoeken om te beoordelen of dit voor u een geschikte behandeling is.

Behandelteam

Alle in COPD gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • COPD hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Long- en systeemziekten bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.