Bij een behandeling met ventielen sluiten we het meest zieke deel van de longen af met een paar kleine ventielen. Het gezonde deel van de longen kan daardoor beter gaan werken. We plaatsen de ventielen in het meest zieke deel van de longen, zodat we dit longdeel afsluiten. De ventielen zijn gemaakt van nikkel-titanium met een laagje siliconen. Aan het uiteinde zit een siliconen ventiel.
Hoe werken de ventielen in de longen?
Door de ventielen kan er wel lucht uit de longkwab, maar er niet in. Als je inademt blijft het ventiel dicht: er komt geen lucht in het meest zieke longdeel. Als je uitademt gaat het ventiel open: er gaat lucht en slijm vanuit het zieke longdeel naar buiten.
Als er geen lucht meer in het zieke longdeel komt en er wel lucht uit gaat, wordt het zieke longdeel kleiner. Zo ontstaat er meer ruimte voor het gezonde deel van de longen. Dit helpt mensen met ernstige COPD beter te ademen.
Welke longkwab is geschikt?
De longen bestaan uit 5 delen. Deze delen heten longkwabben. De rechterlong bestaat uit de boven-, midden- en onderkwab. De linkerlong bestaat uit de boven- en onderkwab. Op de CT-scan van uw longen kunnen we bekijken welke longkwab het meest geschikt is voor ventielen.
De behandeling met ventielen werkt alleen als er geen lucht van de longkwab die we afsluiten naar een andere longkwab kan. Op de CT-scan kunnen we zien of de longkwab die we willen behandelen goed gescheiden is van de andere longkwabben.
Meerdere longkwabben afsluiten kan niet. Dan is de kans op een klaplong te groot. Ook moet er genoeg longweefsel overblijven om zuurstof uit de lucht in het bloed op te nemen. Er is 1 uitzondering: soms sluiten we de boven- en middenkwab van de rechterlong af.
Voor wie is de behandeling geschikt?
Tijdens een second opinion consult bij het Bronchoscopisch Interventie Centrum (BIC) bekijken we of u een behandeling met ventielen kunt krijgen. Als dit kan en u kiest hiervoor, dan nemen we u op voor de behandeling.