Bronchoscopisch Interventie Centrum

In het Bronchoscopisch Interventie Centrum (BIC) van het UMCG behandelen we mensen met ernstig COPD en andere ernstige longziekten. Alle expertise om deze patiënten de beste zorg te bieden is hier samengebracht.

Het BIC is onderdeel van de afdeling Longziekten en Tuberculose van het UMCG.

Expertisecentrum longvolumereductie

Het BIC behandelt patiënten met ernstige COPD. Dit doen we meestal door het zieke deel van de longen af te sluiten. Dat noemen we longvolumereductie. De meeste van hen behandelen we met ventielen. Dit is de 'standaardbehandeling'.

Iemand kan ook in aanmerking komen voor een nieuwe behandeling, zoals de behandeling met volumereductie coils en longdenervatie. Deze nieuwe behandelingen kunt u alleen krijgen als u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.

Behandelingen

Soms komen patiënten in aanmerking voor een aanvullende behandeling bij het BIC. Mogelijke aanvullende behandelingen zijn:

  • ventielen
  • coils
  • longdenervatie
  • luchtwegstents
  • bronchiale thermoplastiek
  • cryotherapie

Of u een behandeling in onderzoeksverband kunt krijgen, hangt af van uw situatie en van of het onderzoek op dat moment loopt.

Verwijzen naar het Bronchoscopisch Interventie Centrum

U kunt met uw eigen longarts bespreken of u in aanmerking komt voor een verwijzing naar het BIC als u ernstig COPD heeft. Als de longarts u verwezen heeft, beoordelen we uw gegevens. Als u op basis hiervan mogelijk in aanmerking komt voor een aanvullende behandeling, dan krijgt u een uitnodiging voor een bezoek aan het UMCG.

Heeft u een vraag?

U kunt het Bronchoscopisch Interventiecentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 16.30 uur. U kunt ons ook een e-mail sturen.